0

Н а днешната дата Уитни Хюстън щеше да навърши 59 години.

Изпълнителката е родена в Нюарк, Ню Джърси. Майка й Сиси е успешна ритъм-енд-блус бек-вокалистка и братовчедка на звездата Дион Уоруик.

Уитни започва да пее в църковен хор в родния си град, а на 11 вече изпълнява солови партии.

Пее и като бек-вокалист с Шака Кан, Лу Роулс и с майка си. Започва работа като модел с фотосесии за различни списания и участва в няколко епизода на ТВ сериала "Gimme a Break".

Уитни продължава кариерата си като певица. Първият ѝ хит е в дует с Теди Пендерграс през 1984 – „Прегърни ме“ (Hold Me).

През 1983 г. тя подписва договор с Ариста рекърдс (Arista Records). Дебютният ѝ албум излиза през 1985 г. и продажбите наброяват над 22 милиона копия.

amazon

През 1986 г. Уитни е удостоена с 6 музикални награди на Billboard, 5 „Американски музикални награди“, наградата на MTV за най-добър видеоклип към песента „How Will I Know“ и наградата на списание Rolling Stone за най-добър албум на годината.

През 1987 г. Хюстън представя следващия си албум, „Уитни“. Общо 19 милиона копия са продадени от него и той влиза в класациите под № 1 – първият такъв случай в историята за жена. Албумът ѝ осигурява две „Американски музикални награди“ и музикалната награда на Billboard. На церемонията по връчването на наградите Грами през 1988 г. тя печели в категорията „Най-добро вокално изпълнение от жена“ за песента „I Wanna Dance With Somebody“.

През юли 1992 тя се омъжва за певеца Боби Браун. През март 1993 Уитни ражда момиче, Боби Кристина.

gettyimages

Бракът им е бурен. Въпреки твърденията за домашно насилие, употреба на наркотици и многото арести на Боби, Уитни твърдо стои зад съпруга си.

gettyimages

Следващият ход в кариерата й идва с ролята на разглезена певица, преследвана от вманиачен фен, във филма „Bodyguard“ (1992), в който си партнира с Кевин Костнър.

IMDb

Музиката на филма се продава в тираж от 34 милиона копия и подпомага музикалната ѝ кариера с три от най-големите ѝ хита – „I Have Nothing“, „I'm Every Woman“ (кавър по Шака Кан) и „I Will Always Love You“ (кавър по песен на Доли Партън). Следват 9 награди на Billboard, три награди Grammy, 8 Американски музикални награди.

През 1995 г. Уитни отново се изявява като актриса в „Сладка въздишка“, а приносът ѝ към саундтрака е песента „Exhale (Shoop Shoop)“.

subs.bg

Следващата година тя играе заедно с Дензъл Уошингтън в „Жената на проповедника“ и получава номинация за Grammy със саундтрака към филма. Независимо от слуховете, че не могат да се понасят, Уитни и Марая Кери работят заедно над песента „When You Believe“ за анимацията „Принцът на Египет“. Сингълът излиза в „My Love Is Your Love“ – първият албум с нови песни на Уитни през последните осем години.

През 2000 г. тя е арестувана на Хаваите по обвинения в притежание на наркотици, а баща ѝ я дава на съд. Певицата рязко отслабва и това, в съчетание с няколко участия, които отказва в последния момент, подхранва слуховете, че е пристрастена към наркотиците. Певицата признава, че има подобни проблеми в телевизионно интервю с Даян Сойер.

Тя обаче продължава да издава нови албуми като „Greatest Hits“ през 2000, „Love, Whitney“ през 2001, „Just Whitney...“ през 2002, и „One Wish“, коледен албум, през 2003.

Макар и актьорската ѝ кариера да е в застой, Уитни продуцира филми, сред които „Дневниците на принцесата“ (2001). През 2001 г. счупва рекорда на Марая Кери за най-голяма сделка в областта на звукозаписа, като преподписва договора си с Arista Records за 100 млн. долара.

11 февруари преди десет години в Апартамент 434 на хотел "Бевърли Хилтън" Уитни Хюстън умира.

В 15,30 пристигат лекарите, които се опитват да я реанимират. Безуспешно. В 15,55 часа е обявена за мъртва. На 48-годишна възраст. От полицията казват, че няма явни следи за криминално престъпление. Два дни по-късно съобщават, че смъртта на певицата вероятно не е от удавяне, а резултат от комбинация от лекарството "Ксанакс" с други антидепресанти и с алкохол. Водата, която е открита в нейните дробове при аутопсията, е била недостатъчна, за да причини удавяне. Отпада версията за убийство. Ръководството на хотел "Бевърли Хилтън" е решава стая 434 да остане завинаги свободна.

Говори се, че Хюстън не е изглеждала добре в дните непосредствено преди смъртта й. На 9 февруари 2012 г. Хюстън посетила певиците Бренди и Моника, на репетициите им за наградите "Грами".

Същия ден тя направила последното си публично изпълнение, когато се присъединила към Кели Прайс на сцената в Холивуд и изпяла "Jesus Loves Me".

Хюстън е погребана на 19 февруари 2012 г. в гробището Феървю, в Уестфийлд, Ню Джърси, до баща си Джон Ръсел Хюстън. 1500 души присъствали на опелото и сред тях плеяда звезди като Бионсе, Елтън Джон, Джей Зи. Тялото на Уитни било в затворен сребърен ковчег, покрит с бели рози и лилави лилиуми.

gettyimages

Последна почит й отдават с песни Стиви Уондър (пренаписана версия на "Ribbon in the Sky" и "Love's in Need of Love Today"), Сиси Уинанс ("Don't Cry" и "Jesus Loves Me"), Алиша Кийс ("Изпрати ми ангел"), Ким Бъръл (пренаписана версия на "A Change Is Gonna Come") и Р. Кели ("I Look to You").

Присъствали са Кевин Костнър, Рики Минор, музикалният й директор, Рей Уотсън, нейният охранител през последните 11 години. Арета Франклин била включена в програмата и се очаквало да пее, но не успяла да присъства на службата. Боби Браун също бил поканен на погребението, но си тръгнал малко след началото на службата.

gettyimages

През декември 2022г. ще излезе филм посветен на голямата певица.