0

С балета от съвременния американо-малтийски композитор Алексей Шор „Кристалният дворец“ откри новия си сезон Държавна опера Стара Загора.

Първата премиера беше снощи. Довечера предстои втората, която ще бъде заснета от екип на телевизия Mezzo-TV и ще бъде излъчена 4-5 месеца по-късно.

Амплоа

В необичайно амплоа на сцената ще блесне чаровната украинка Анастасия Астухова, която влиза в обувките на императрица Анна Йоановна, по чието време се развива действието в стара Русия.

„Дойдох в България преди пет години да уча и честно казано, нямам намерение да се връщам в Украйна. Страшно ми харесва тук. Атмосферата е много различна, не е толкова потискаща като при нас и причината не е войната“, довери за „Телеграф“ Настя.

Настя е влюбена в Стара Загора

 Настя е влюбена в Стара Загора
Личен архив

Впрочем любопитно е, че през 2018 г. самата Орнела Мути се превъплъщава в императрица Анна, когато „Кристалният дворец“ е представен в Кремълския дворец в Москва.

Късмет

Анастасия Астухова е завършила преди месеци Националната музикална академия „Панчо Владигеров“. Трети сезон работи в Старозагорската опера.

„Хористка съм, с малки роли. Сега ме поканиха да изиграя императрица Анна, което си е чист късмет. Това ми е първо участие в балет. Бях доста изненадана и щастлива, защото ми е хоби да изучавам историята на руското императорско семейство.

Освен това ролята не изисква пеене, актьорско майсторство, пластика – все предизвикателства за един артист“, разкри синеоката хубавица. Сподели, че докато учела, й се наложило да живее и в Стара Загора, и в София, но определено предпочита уханието на липи пред разцъфтелите кестени.

Приказка

„Музиката е класическа, въпреки че композиторът е съвременен. Върху нея хореографката Екатерина Миронова създаде тази приказка с весел и пъстър сюжет“, разказа директорът на операта Огнян Драганов.

„Балетът „Кристалният дворец” е много повече от приказка. Действието се развива през XVIII век. Главната героиня Ана Йовановна е действителна личност, от която започва епохата на жените императрици в руската история.

Колоритните японци Томоки Ишиго и Акари Мориматцу са в две от главните роли

 Колоритните японци Томоки Ишиго и Акари Мориматцу са в две от главните роли
Личен архив

Кристалният дворец е построен в Санкт Петербург през 1739 година по нейна поръчка. Другите герои също са реални личности. Единият е княз, наказан от владетелката, защото избира да се ожени за италианка и това поражда сблъсък на религиите, описа примабалерината и постановчик на спектакъла Ромина Славова.