0

С настъпването на Коледните празници Министерството на отбраната на Украйна се е сетило за един конкретен филм, за който киноманите спорят дали е Коледен или не.

Ведомството публикува клип в социалните мрежи от филма „Умирай трудно“ от 1988 г., като оприличават страната и президента Володимир Зеленски на героя на Брус Уилис Джон Маклейн, а Русия, като злодея Ханс Грубер.

„Този ​​празничен сезон Украйна отбелязва историята за това как специалната военна операция на един арогантен терорист е осуетена от аутсайдер“, гласи съобщение във видеото, включващо кадри на актьорите Макклейн и Грубер Брус Уилис и Алън Рикман от филма.

„Това беше идеалният план, в който нищо не беше оставено на случайността, докато всичко не се обърка. Войната, която той никога не е искал, е тази, която не може да си позволи да загуби. Тази Коледа вековната история за Давид и Голиат е близо до дома", продължава съобщението.

Към видеото е добавен и текст, който гласи: „Аутсайдер, който печели срещу лошите. Това е историята, на която всички се радваме. Посветена на всички умрели на фронтовата линия. Украйна ще спечели!"

Видеото също така рекламира украинската ракетна система HIMARS (известна още като High Mobility Artillery Rocket System).

Украинският президент Володимир Зеленски наскоро се завърна у дома в Киев, след като посети Вашингтон, окръг Колумбия, първото му пътуване извън страната, откакто руският лидер Владимир Путин започна инвазията си в Украйна.