0

В ежди Рашидов е купил часовника на Наполеон ІІІ от битака, разкри самият той след откриването на новата си изложба с част от личната си колекция. 

Той е избрал 16 уникати, които показва в своята галерия Vejdi под името „Западноевропейско изкуство XVII-XIX век“. Произведенията са събирани от пътуванията му в Нидерландия, Белгия, Франция, Испания и Италия. „Посетителите казват, че много се радват да видят как се е развивала живописта в Европа, без да излизат от България“, сподели пред „Телеграф“ големият скулптор. 

Баба

Всяко едно от произведенията в изложбата има своята история, а сред най-любопитните е тази как се сдобива с часовника на Наполеон ІІІ. Това се случва през 1985 г., когато е едва на 34 г., по време на изложба с рисунки в галерия „Вивиен“ в Париж. Заради нея прекарва два месеца във френската столица: „Обичам да обикалям битпазарите.

Една ранна сутрин с мой приятел, французин, който има антикварен магазин, решихме да тръгнем и да обикаляме в тъмното. Гледам, една баба извадила домашни неща, сред които малко часовниче. Загледах се в него – жълто, малко джобно часовниче. Тя каза, че струва 4000 франка. Реших да го взема. Отивам при часовникар по-късно и го питам колко струва. Той ми каза, че може да ми даде 6000 долара сега, но ако изчакам – може да му намерим и по-висока цена. Гледам по един каталог и се оказва, че часовникът е на Наполеон III, рядка колекция. Я има 50 бройки по света, я няма. И така до днес това е една хубава реликва у дома“.

Пари

Преди да си тръгне, Рашидов вижда в едно магазинче две картини - портрети на майка и дъщеря. Той разбира, че общата сума е 3500 франка и решава да ги купи. „Това беше началото на тази колекция“, каза Вежди пред Любо Огнянов в „Офанзива“ по NOVA NEWS и допълва, че през годините това се превръща в истинска страст. Пред „Телеграф“ той добави, че се възхищава на безименния гений и че първо гледа добрата живопис, която е хляб за душата, а не толкова автора. Повечето от шедьоврите, които намира, са без рамки и хвърля луди пари да ги реставрира.

„Решил съм да даря част от личната си колекция на новия музей-галерия, който Вальо Златев прави в Правец“, разкрива още пред „Телеграф“ почетният гражданин на града на Тодор Живков. Досега той е правил три големи дарения – 50 творби на Националната галерия още като  министър на културата, а после и на два пъти на пловдивската галерия.