0

Б ългарската продуцентка Катя Тричкова спечели наградата „Златна палма“ за най-добър късометражен филм на кинофестивала в Кан.

ОТБЛЯСЪЦИ ОТ КАН: Нашата Мария в окото на прожекторите - стил, красота и елегантност! (СНИМКИ)

Отличеният „Човекът, който не можа да замълчи“ на режисьора Небойша Слижепчевич е с продължителност 14 минути и е копродукция между Хърватия, България, Словения и Франция.

От българска страна във филма участват Катя Тричкова, която е продуцент, и Кристина Самсарова, която е асоцииран продуцент. Към тях се включват още художникът на костюми Гео Павлов, художник-гримьор Магдалена Бояджиева, звукорежисьорът Веселин Зографов, асистентът на звукорежисьорa София Жечева.

Селекция

„Мога само да кажа благодаря! Много се гордея с този филм“, сподели Катя Тричкова. В социалните мрежи тя получи много поздравления от гилдията – сред първите бяха режисьорите Стефан Командарев и Виктор Чучков, актрисите Ели Скорчева, Биляна Казакова, продуцентите Галина Тонева и Антоанета Бачурова, както и жената на Зуека – Анна Василева. „Браво, Кате“ - обяви и режисьорът Виктор Божинов, а Тричкова му отвърна: „Благодаря ти, че подкрепи този филм“. „Човекът, който не можа да замълчи“ (The man who could not remain silent) беше един от 11-те филма, селектирани измежду повече от 4420 филма от цял свят. Филмът е копродукция между Хърватия (Antitalent), България (Contrast films) и Франция (Les Films Norfolk) и е реализиран с подкрепата на ИА „Национален филмов център“.

Влак

Филмът e базиран на истински събития и действието се развива в пътническия влак от Белград до Бар. Влакът е спрян на малка гара в Щрипци, в Босна и Херцеговина, от въоръжени членове на сръбските паравоенни сили. Получили информация, че някои от пътниците са мюсюлмани, те свалят от влака 19 човека и ги разстрелват малко след като влакът потегля. От петстотинте пътници само един се осмелява да им се противопостави - Томо Бузов. Цялостната пост-продукция на звука се реализира в СОНУС филмпост с екип: звуков дизайнер – Иван Андреев, асистент звукова пост-продукция – Александър Симеонов, фоли запис и монтаж – Ивайло Нацев, фоли артист – Цветан Кадийски.

Джордж Лукас връчи статуетка на сексработничка

Джордж Лукас връчи Златна палма на Шон Бейкър. 

 Джордж Лукас връчи Златна палма на Шон Бейкър. 
ЕПА / БГНЕС

Филмът "Анора" със сценарист и режисьор американеца Шон Бейкър спечели "Златната палма" на 77-ия кинофестивал в Кан.

Призът бе връчен от Джордж Лукас, който от своя страна бе награден с почетна "Златна палма" за цялостен принос към киноизкуството. В отличения филм се разказва за Анора (в ролята Майки Мадисън), млада сексработничка от Бруклин, която преживява историята на Пепеляшка, когато среща и импулсивно се омъжва за сина на руски олигарх. След като новината достига до Русия, нейното щастие е застрашено, тъй като родителите тръгват към Ню Йорк, за да анулират брака. Голямата награда на фестивала - Grand Prix, бе присъдена на "Всичко, което си представяме като светлина" (All we imagine as light) на индийката Паял Кападия. Наградата на журито отиде при музикалната комедия „Емилия Перес“ на режисьора Жак Одиар. За режисура бе отличен португалецът Мигел Гомеш с филма "Голямата обиколка".

Приза за мъжка роля спечели американецът Джеси Племънс за ролята си във филма "Видове доброта" на Йоргос Лантимос.

При актрисите топнаградата отиде при цялостния женски екип на филма "Емилия Перес", сред който се открояват Селена Гомес, Зоуи Салдана, Адриана Пас и транссексуалната Карла София Гаскон.