0

П римата на старата градска песен Мария Петрова бе погребана зад голямата актриса Татяна Лолова в Алеята на творците в Централните софийски гробища, видя „Телеграф“.
В живота певицата бе приятелка с другата кралица на комедията – Стоянка Мутафова.

Спомени

По нейно желание приживе изпълнителката на хитовете „Пред камината“, „Една жена“, „С дъх на минали мечти“, „Съдба“ и много други бе кремирана. Урна с част от праха й бе положена в Алеята на творците. „Другата част ще разпръсна в река Вит – там, където е израснала като малка. В последно време много често се сещаше за това място и ни разказваше спомени, надявам се да е доволна, ако не да даде знак навреме“, сподели пред „Телеграф“ дъщеря й Кристина.

Венци

Мениджърът на Мария Петрова – Евгени Боянов, прочете съболезнователните адреси, докато поставяха венците на кръста, от Министерството на културата, Съюза на българските музикални и танцови дейци, от директора на Народния театър „Иван Вазов“ Васил Василев, от кмета на Ловеч Корнелия Маринова, от кмета на Свищов Генчо Генчев, от Цвети Радева и Българското национално радио, от Мария и Митко Димитрови – издателите на звездата от „Пайнер“, от телевизия Планета Фолк и Хари Янакиев, от семейство Енчеви, Мая Хаджикръстева и опечалени близки.

Мария Петрова почина на 82 г. на 9 юни 2023 г. Тя остави десетки записи в златния фонд на българската музика и до последния си дъх живееше с музиката, с мисли за нови песни, видеоклипове и концерти.