0

В лади Въргала влиза в ролята на Хаджи Генчо, а Иво Танев ще е Дядо Либен. Това обяви пред „Телеграф“ режисьорът Ники Априлов, който прави нова версия на класическата оперета от Асен Карастоянов „Българи от старо време“ с либрето от Коста Райков по повестта на Любен Каравелов.

МВР

„В четири театъра съм я правил досега и тя се превърна като моя запазена марка. Но сега ще бъде с нови артисти и изцяло нов декор, а и по друг начин ще бъде интерпретирана. Благодаря за поканата на директора на Театрално-музикален продуцентски център Варна и Държавна опера Варна - Даниела Димова“, сподели пред „Телеграф“ Априлов. Сценографията и костюмите са на Ася Стоименова, хореографията - на Радослав Иванов, солисти, балет и оркестър на Държавна опера Варна с диригент Стефан Бояджиев, диригент на хора - Надежда Маккюн. Специално участие има танцовият ансамбъл „Одесос“ при ОД на МВР - Варна.

Премиера

„Първата постановка я направих през 2000 г. в Сливенския театър и в нея тогава Влади Въргала направи много хубаво Хаджи Генчо, затова реших да го поканя пак. Той е мой ученик и никога не пропуска да се похвали с това, почтен и лоялен е. А Иво Танев ми е приятел, много го харесвам и на него ще му е интересно сега в театъра. Можех да поканя и други колеги, но те са толкова натоварени от различни постановки, че няма да имат тоя хъс и за „Българи от старо време“, издаде режисьорът. Репетициите с актьорите започват на 2 февруари, а в момента се пробват музикалните картини. Самата премиера е планирана за 1 и 2 март на голямата сцена.

ДНК

Ники Априлов показа и макета на декора, който ще е на кръгла въртяща сцена. Той е разделен на три картини - мегдана и двете къщи на главните герои, чийто прототип са възрожденските постройки от Копривщица. „Българи от старо време“ е най-играната БГ оперета, само предишната ми постановка бе играна 85 пъти. В нея е закодирано нашето ДНК, всички черти на българина - и положителните, и отрицателните. Аз съм „за“ да се играят повече български заглавия, защото много модерни станахме напоследък, кълчим си езика на английски, а да сме себе си е най-важно“, добави още режисьорът.