0

Р ежисьорът Степан Поляков е намерил двете литийни икони, подарени от княз Александър Михайлович Дондуков-Корсаков на църквата в Голема Раковица, похвали се пред „Телеграф“ самият той.

Откритието се е случило по време на снимките на новия му филм за Света Елена. Част от кадрите той е заснел именно в храм „Свети Николай“, където преди него Силвестър Сталоун, Джейсън Стейтъм и Жан Клод ван Дам са снимали екшъна „Непобедимите 2“. „Генерал Дондуков е подарил тези икони на селото непосредствено след Освобождението. За съжаление се нуждаят от реставрация. Църквата е основана през 1857 г. Селото е изгорено от турците по време на Априлското въстание“, разказа Поляков.

Проститутки

Режисьорът е направил снимки и в село Габра, където живее. В него се намира забележителният манастир „Свети Димитър“, където има стогодишни стенописи на весталки и проститутки – уникални в православната стенопис. Антонио Бандерас е снимал там и се е щракнал с децата от местното училище, а преди много години и култовия сериал „На всеки километър“. Костюмите за продукцията са от американското филмово студио UFO в Долна Малина. Целият филм е сниман с най-модерна кинотехника, която се използва в големите холивудски продукции в Бояна.

Мисия

„Света Елена - Светла като слънце от Бурагара до Йерусалим“ е пълното име на лентата, която Поляков снима заедно с Цветелина Лямова - Василева в изключително популярния напоследък жанр докудрама - смесица от документално и игрално кино. „Бурагара е днешното село Лесново, голяма римска пътна станция. Тук на път към поредната военна мисия остава да пренощува бъдещият император на Рим Констанций Хлор. И среща бъдещата майка на следващия бъдещ император и бъдещ светец Константин Велики. Неговото име носи най-уникалният град на планетата, единственият, разположен на два континента - Константинопол. В снежната балканска нощ бъдещата Света Елена ще мине още веднъж. В знаков момент от живота си. На път от Рим към Йерусалим. Вече на 80-годишна възраст тя тръгва на най-важната мисия в живота си - натам, където ще открие Божи гроб и Кръста на Спасителя. Така тя се превръща и в патрон на особено атрактивната наука библейска археология. А синът й завинаги остава като основател на най-дълго просъществувалата империя в историята на света - Византия“, издава още режисьорът. През септември лентата е имала премиера на новопостроения стадион в Елин Пелин, а скоро ще бъде излъчен и по национална телевизия.

Композитор е авторът на музиката на най-популярния изобщо филм за София (София - историята на Европа) Симеон Германов. Консултанти на сценария са екип от историци, богослови и духовници.

Звезда от София ден и нощ - герой на Селинджър

Във филма на Степан Поляков за Света Елена са вплетени и фрагменти от разказа на Джеръм Селинджър „Франи“. Ролята на Франи се играе от актрисата Рая Пеева, а като Лейн Коутъл ще видим Жори Руменов, прочул се от риалити сериала на NOVA “София – ден и нощ“. Оттам действието се пренася във Византия из територията на днешната община Елин Пелин, където пък след Октомврийската революция пристигат руските белогвардейци, за да оставят сериозен отпечатък в местната култура. Кръгът е затворен. И неслучайно режисьорът избира за диктор едно от най-популярните имена в българския дублаж - потомъкът на руския дворянски род Александър Воронов и син на най-обичания млад актьор и певец през 60-те и 70-те Стефан Воронов. Самият Поляков също е наследник на руски белогвардейци.