0

Н ай-хубавите картини, снимки и лични документи, сред които и дипломата на Златю Бояджиев, ще бъдат показани в галерия Двореца по случай 120 г. от рождението на големия художник.

Изложбата е наречена „Послания“ и ще бъде открита на 14 септември.

Овчари

„Селектираните произведения проследяват основните стилови и тематични линии в творчеството на художника до 1951, когато е поразен от тежък инсулт и получава парализа на дясната си половина, както и промените в живописния му изказ, след като отново започва да рисува, вече с лявата ръка“, разказват от галерията.

Национална галерия

Организаторите на експозицията отбелязват, че в 12 зали на два етажа в Двореца са представени живописни платна, подготвителните ескизи към три от емблематичните сред тях - „Сватба в Брезово“ (1939), „Брезовски овчари“ (1941) и „На нивата/След оран“ (1942), документални материали и фотографии, предоставени от наследниците на художника и от архива на СБХ. В една от залите ще бъде прожектиран документалният филм „101 портрета“ (2006) на БНТ-Пловдив“, казват от Националната галерия.

Гид

От екипа на галерията посочват, че пространственият дизайн е на Кирил Ас и Надя Корбут, графичният дизайн – на „Идея дизайн студио“. „С тях работим за втори път след изложбата на Жорж Папазов и сме много доволни. Всяка от залите ще е в различен цвят“, каза пред „Телеграф“ кураторът Весела Радоева. За първи път се предлага за посетителите индивидуален аудиогид за 19 от експонираните картини с текстове на изкуствоведи от Националната галерия. „Те са записани от известни български актьори. Иновативният двуезичен продукт е разработен от „Наше наследство“. Двуезичният каталог към изложбата ще бъде представен в навечерието на рождения ден на Златю Бояджиев – 22 октомври. В програмата на изложбата ще бъдат включени турове с кураторите и презентация на главния реставратор на галерията Милена Донкова за технологията на художника“, казва още Радоева.