0

А ктьорът Калоян Катинчаров, който дебютира в сериала по NOVA „Много мой човек“, истински се забавлявал по време на снимките с колегата си Башар Рахал и двамата постоянно си правели майтапи.

С Башар си правели един на друг шеги по време на някои сцени. За Калоян това се оказало много полезно, защото така се се научил на концентрация при снимките на отделните сцени.

Всъщност дебютът на Катинчаров на екрана се случи в петия сезон на крими драмата „Братя“, макар че снимките на „Много мой човек“ били правени по-рано.

Приятелски

„Башар ми показа и какво е някой да ти направи мръсно (смее се). Докато снимах една от малкото по-сериозни сцени, той заставаше срещу мен и започваше да прави някакви смешни физиономии. И аз не мога да се съсредоточа над ролята. Та, научих се да се контролирам и в такива ситуации“, разказа Катинчаров и добави. „По време на работа забавните ситуации бяха постоянно. Дори да изключим факта, че снимаме комедия. И най-голямата драма да бяхме снимали, с Башар и Юлиан отново щеше да е много забавно. Наистина нямаше момент, в който да не ни е. Конкретно се сещам, че всички пъти от началото, в които съм заставал пред камера тотално блокирам кадъра, защото още не се ориентирах как се случват нещата. Правех някакви аматьорски грешки и много се забавлявахме на тях. Още от самото начало походиха много приятелски към мен. Прегърнаха ме в цялата тази работа, която имахме да свършим заедно. През цялото време можех да разчитам на тях. В ролята на Башар има някакъв вид бащинско отношение към моята роля и сякаш това се пренесе и на терен в живота. В моменти на колебание ми помагаше много, когато не съм сигурен. Като първо преживяване и първи сериозен сблъсък с киното аз не знаех много неща, всичко ми беше непознато и те двамата с Юлиан Малинов винаги бяха до мен да ми обяснят, да се посмеем на грешките ми. Определено бяха хора, на които мога да разчитам през целия работен процес“.

Кастинг

Въпреки че Калоян все още е студент, той е одобрен по едно и също време в два различни сериала. „За сериала „Много мой човек“ отидох на кастинг. Имам още много работа, за да започнат да ми предлагат роли. Много се развълнувах, когато разбрах, че са ме одобрили за главната роля на героя Петър. Тъй като все още съм студент и съм на финалната права, имам още два месеца до дипломирането. Тогава бях 3-ти курс, първи семестър. Това е първата роля в кино. Още по-забавното и готиното беше, че предния ден ми се бяха обадили за поддържаща роля в сериала „Братя“, като полицай. Имаше някаква градация на нещата, защото първо малка роля, а на следващия ден главна. Нямаше как да откажа второто предложение и да не избера него, не се колебах много“, сподели самият той.

Екшън

Въпреки че Калоян приема да се превъплъти в ролята майстор, без много да се чуди, екшънът го привлича повече от комедията. „Честно казано, от професионална гледна точка ми допада ролята в сериала „Братя“. Защото там имаше някакви екшън моменти, стрелби и т.н. Неща, които са ми интересни и непознати все още. И като един мъж това ми е интересно и ме вълнува. От този аспект бих казал, че полицаят ми харесва повече. Много са различни и двата героя и определено ми допадат и двата“. „С героя, който играя в „Много мой човек“, сме много различни, но имаме и нещо общо. Сходната ни черта е, че и двамата се правим на интересни с Петър. От малък обичам вниманието към себе си. Няма как човек, който се занимава с тази професия, малко или много обича да е център на внимание. Малко сме си твърдоглави, но мисля, че дотук спират приликите ни“, разкрива актьорът.

Школа

„Желанието ми да се занимавам с актьорство се появи някъде около 16-17-годишен. Тогава се записах на актьорска школа, ако трябва да съм честен, не беше по мое желание точно. Беше момент, в който ми предстоеше избор в кой университет да уча, какво точно и пр. И трябваше да разбера кое е моето нещо, какво искам да последвам и съответно да се превърне в моя професия, работа, житейски път. Дотогава се бях занимавал само и единствено със спорт. Озовах се в ситуация, в която вариантът ми беше да бъда спортист, с това се занимавах и по пътя на логиката се очертаваше това. Тогава майка ми каза: „Естествено, че ще станеш спортист. Ти нищо друго не си пробвал“. И си дадох сметка, че съм пробвал 10 различни спорта и нищо друго. Дойде един момент, в който тя ми каза, че тръгва някаква школа и ми предложи да пробвам. От този момент това нещо се завихри, а спортът остана като хоби. Аз до ден днешен си го практикувам. Актьорското майсторство се превърна в една страст, която се развиваше, развиваше и ето че вече е професия. Ако не пробваш, ще си останеш на едно място. Дори и да е страшно, да не те блазни толкова в началото, трябва да пробваш, докато си млад. Иначе рискуваш да водиш един много скучен живот. В семейството ми няма друг актьор. Носят се някакви легенди за мой дядо, който е бил в някакво читалище. Но доколкото знам, няма друг освен мен“, разказа ни Калоян. „Както казах, през свободното си време обичам да спортувам, да се събирам с приятели и да играем баскетбол, волейбол, понякога футбол. Да съм активен по някакъв начин. И също някакъв тип преживявания, които най-често са обвързани с пътуване. Дори и да е за ден, два, някъде да отида просто. Да гледам добро кино е също нещо, което обичам да правя през свободното си време и смятам за полезно и необходимо в тази професия“, добавя той.

Викинги

На въпроса какво иска да постигне тази година, Катинчаров отговори: „Тъй като сега завършвам, ми се ще да продължа професионалния си път в някой театър. Имам някакви предпочитания, разбира се. Смятам, че това е една неизменна част от пътя на един актьор. Също така много искам да участвам в пълнометражен филм. Тъй като вече заснех роли в два сериала, време е и за филм. Представлява голям интерес за мен, знам и от колеги, и от моя скромен опит, че преживяването и процесът са много по-различни. По-специално има един човек, с когото успях да се запозная и да се докосна до него в обучителния ми процес наскоро – Валери Йорданов. Той изкара един филм, който ми хареса много - „Шекспир като улично куче“. С него много бих искал да работя. Конкретна роля, която искам много да изиграя, не мога да кажа. Но знам, че много ми се участва във филм, който е в друга епоха. Нещо средновековно, голям фен съм на сериала „Викинги“ и на „Игра на тронове“. В такъв тип много ми се играе“.

Спектакъл

Освен всеки четвъртък по NOVA в 20:00 ч., можем да видим актьора и в театъра. „В учебния театър в НАТФИЗ, където е част от академичната ми работа, имаме няколко дипломни представления. Единият се казва „На дъното“ на Максим Горки, който е на голяма сцена. Другият се казва „Екстази“ по Ървин Уелш. Това са двата спектакъла, които имам в учебния театър. Имам един друг - „Животът е сън“, това заглавие е класика от Педро Калдерон де ла Барка, някои го наричат “испанският Шекспир”. Имах късмета и възможността да участвам в нея, откакто бях на 17-18 години. Играя я от около 4 години. Сега ни предстои турне, скоро отиваме в Белград, където ще го играем. Надявам се, преди да приключи театралният сезон, да има дата в някой театър. Тази пиеса спечели 2 награди „Икар“ през 2020 г.“, сподели Катинчаров.

Надява се на номинация за „Икар“ догодина

Колегите Калоян Катинчаров и Даниел Върбанов успели да се позабавляват и по време на церемонията за връчване на икарите. Те споделиха снимка, в която държат награди и феновете им сметнаха, че те са едни от наградените. „Не съм взел „Икар“. Нито аз, нито колегата ми Даниел, с когото пуснахме този кадър. Това беше една шега, която си направихме. Първоначалната идея беше да споделим снимката само в групата на университета с колегите, асистентите и преподавателите ни и да видим тяхната реакция. Впоследствие решихме да я споделим навсякъде. Мислехме, че хората веднага ще разберат, че това е шега, защото не сме номинирани в нито една от категориите. Започнаха едни поздравления от непознати хора, от зрители на сериала. В една фен група на „Много мой човек“ започнаха да пишат и честитят. Направо излезе извън контрол. Поне шегата се получи сполучливо. Благодаря на Светльо Добрев и Маргита Гошева за това, че ни услужиха със своите статуетки. Събитието беше интересно, това са вторите икари, на които ходя. Надявам се следващия път икарите, които държим, да бъдат наши. Да има истински повод“, разкри актьорът.