0

В България е снимала последната си роля в киното холивудската легенда Джина Лолобриджида, която на 4 юли навърши 95 г.

Тя не обича да обсъжда възрастта си и искрено признава, че би предпочела да празнува не 95 години, а 3 по 30 + 5. Една от трите най-големи звезди на италианското кино заедно със София Лорен и Клаудия Кардинале. Родена с музикалното име Луиджина Лолобриджина, доживя дълбоки старини и живее в лукса на вила с антична архитектура в Рим, с голяма градина, в която живеят около 600 вида различни птици. Актрисата печели годишно по 100 хиляди евро от авторски права и пенсия.

Пародия

В началото на май 2011 г. Джина Лолобриджида пристигна за една нощ у нас. Тя кацна на летище София без много шум, а още същата вечер продуцентът на филма „Бокс офис 3Д“ Ник Хам я заведe на вечеря в Грандхотел „София”, а по-късно я оставиха да си почива в „Кемпински”. На следващия италианската филмова икона се появи за последната си роля в киноцентъра в Бояна. Хам е избрал именно легендарната актриса за малък, но ключов образ във филма. Тя си партнира с друга италианска звезда - Езио Греджио, участвал в пародиите “Мълчанието на шунките”, “Дракула: Мъртъв и доволен” и “2001: Космически щуротии”. Проектът, който ги събра у нас, също е пародия на едни от най-касовите холивудски филми като “Аватар”, “Карибски пирати”, “Междузвездни войни” и “Индиана Джоунс”. Павилионите в киноцентъра в Бояна са наети за външна продукция от италианци. Визитата на Лолобриджида е била изненада дори за екипа, защото режисьорът в последния момент направил промяна в състава на актьорите. Ето и сюжета: какво би станало, ако успеете да видите най-добрите заглавия, събрани в един филм? Да, правилно - ще се получи блокбастър! Запознайте се с професор Козлонг - специалист по символи, който трябва да се опита да разкрие откраднатата от Лувъра картина, най-бездарното произведение на изкуството - „Старият пияница”. Заедно с Лиз Саламандър, момиче с татус на дракон на тайно място, той ще проникне в тайните на мистичната църква „Гнили яйца“ и ще разшифрова кода на стария пияница. Вие също така ще се срещнете с Минимус - командир на римски легион, който отива за хляб, а се връща след 6 години, а в това време жена му му е родила 3 деца.

Автографи

След снимките си в киноцентъра Джина Лолобриджида едва прибра в хотелската си стая цветята, които получи от българските си почитатели по време на двудневния си престой в София. След 10-часов снимачен ден тя се прибра към 19 ч. вечерта, видя тогава екип на „Телеграф”. Въпреки продължителната работа за нейната 83-годишна възраст легендата изглеждаше много добре и умора почти не личеше на лицето й. Във фоайето я очакваха нейни почитатели, които пожелаха автографи и общи снимки с нея, а тя не отказа на никого. Заедно с Джина от черното возило слезоха още една жена и шофьорът, който едва успя да прегърне всички китки, за да ги занесе в стаята на звездата. Покрай двете нощувки в Кемпински почти всички камериерки на хотела успяха да се сдобият с лични автографи от голямата актриса. Ден по-късно тя излетя от България. Последната й роля в киното преди това бе през 1997 г. Заради сниманата у нас лента тя наруши близо 15-годишното си отсъствие от големия екран.

Подарък

Български филм е сред най-любимите на Джина Лолобриджида. Става въпрос за „Козият рог“ на Методи Андонов с участието на незабравимата Катя Паскалева и с музиката на легендарната Мария Нейкова. Преди години в анкета на италианските медии с най-важните личности в киното за това кои според тях са трите най-значими филма на всички времена, актрисата поставя нашата лента в своята лична тройка. „Не си спомням на кой точно кинофестивал, където бях жури, го бях гледала за първи път, но си спомням добре как тогава гласувах за него. Спомням си много добре този филм. За жалост загубих копието от филма, дадох го назаем и не ми го върнаха и съм направо отчаяна, защото това е един от най-хубавите филми, които съм гледала в живота си. Режисурата, актьорската игра, сюжетът бяха изключителни. Опитах се да му помогна да спечели, но за жалост невинаги е лесно да помогнеш на филмите с високи художествени качества като „Козият рог“. В света интересите невинаги са много чисти. Ако от България ми изпратят копие на този филм, ще бъда безкрайно благодарна. Желая на всяка цена да го имам, това би било огромен подарък за мен“, казва в интервю италианката.

Фанфан Лалето

Тя е родена на 4 юли 1927 г. в Субиако, разположен на разстояние 70 км от столицата на Италия. Израства в многодетно семейство - баща й прави мебели, а майка й ги продава и се грижи за 4-те дъщери Джина, Джулиана, Мария и Фернанда. През 1947 г. става трета на конкурса „Мис Италия“, а после започва да се снима в малки роли в киното. Славата я спохожда през 1952 г. с „Фанфан Лалето“, където играе Аделин. Неин партньор е френският актьор Жерар Филип, а лентата е отличена с две награди от филмовите фестивали в Кан и Берлин. След това затвърждава успеха с „Парижката Света Богородица“ (1956).

„В кариерата си имам 60-ина филма. „Хляб, любов и фантазия“ (1953), който съм направила с Виторио де Сика, а след това и „Хляб, любов и ревност“ пак с него са сред най-добрите. „Най-красивата жена на света“ (1955) също е интересен филм, защото е прост и семпъл като приказка - той би всички тогавашни касови рекорди, тъй като спечели толкова, колкото и „Долче вита“ на Фелини - стотици милиарди лири. И „Хляб, любов и фантазия“ имаше изключителен касов успех, както и „Фанфан Лалето“. „Имперската Венера“ също е един от най-добрите ми филми, в него героинята ми е изключителна личност - играя сестрата на Наполеон Паулина Бонапарт, станала след това Борджия. „Добър вечер, госпожо Кембъл“ (1968) беше много интересна комедия“, споделя самата Джина Лолобриджида.

Застрахова бюста за $1 млн.

През 1981 г. Джина Лолобриджида застрахова бюста си за 1 милион долара. В договора е записано, че ежегодно тя ще измерва сантиметри от пъпа до млечните жлези. Когато разстоянието премине посочената линия, тя ще получи парите. На 70 години актрисата получи пълна застраховка. „В киното трябва да се показва сърце, а не бюст“, категорична е звездата. Ето още няколко от нейните култови изказвания в интервюта през годините: „Жената на 20 е като лед, на 30 се затопля, а на 40 е много гореща“; „Жената е със 7 години по-млада от това, в което я убеждават нейните приятелки, и с 5 години по-възрастна от това, в което я убеждават мъжете“; „От многото знаменити мъже, който са ме обичали, нито един - подчертавам, нито един не ми е предложил брак. Защото в жената мъжете ценят не красотата, а покорството и смирението. Това аз не мога да им предложа”; “Моят жизнен опит ме убеди - богатите мъже са мрачни”; “Хората се състаряват, когато не знаят на какво да се посветят“; “Правя това, което ми харесва. Просто нямам време за всичко“; „Любовта е най-добрата козметика”. Лелята на актрисата умира на 113 г. и Джина планира да живее не по-малко от нея.

Вае скулптури от бронз и мрамор

От края на 60-те Джина Лолобриджида започва много избирателно да снима в киното, затова и след големия бум изявите й са епизодични. Тя решава да се отдаде на нови професии като фотожурналистика, режисура и извайване на скулптури. Клиенти на снимките й стават Фидел Кастро и Салвадор Дали. Вождът на Куба дава уникално интервю на актрисата, което е включено в документалния филм за него. Скулптурните произведения от бронз и мрамор на Джина са били изложени многократно в световни музеи. През 2003 г. изложбата се проведе в Москва. Творбата многократно печели награди в различни конкурси. През 1973 г. тя издава албум със снимки My Italy. През 1999 г. стана член на партията на левите центристи и пробва да влезе в парламента, но не получи достатъчно гласове.