0

Г олемият актьор Христо Шопов посрещна 60-годишния си юбилей като режисьор, разкри пред „Телеграф“ самият той.

„Не съм го празнувал, нямам и такива планове. За мен датите не са нещо особено. Спечелих финансиране от сесия в Националния филмов център за един филм, който започнах да снимам миналата година, но ще продължа и през тази. Чакам да падне сняг, после пролетта, лятото... през всички сезони ще има кадри. Снимал съм и преди някакви неща, но мога да кажа, че това ми е първият официален документален филм като режисьор. Посветен е на българското овчарско куче. Аз съм имал такова 16-17 г., но не то ще е главният герой. Имам много приятели, които се занимават с овчарски кучета почти от създаването на тази порода в България, та те ще участват и ще разкажем много интересни истории“, издаде Шопов.

Следвай ме

БНТ почете кръглата му годишнина, излъчвайки филма „Следвай ме“. „Така ли, не знаех, иначе щеше да ми е много приятно да го гледам. Предполагам, че са избрали него, тъй като „Вчера“ го излъчват доста често. На мен ми е много любим филм „Следвай ме“. Не само заради приятната работа с режисьора Дочо Боджаков и партньорството с Биляна Петринска. Самата история ми е много на сърце“, сподели актьорът. Неговият герой Иван пътува по магистралата и случайно се запознава с Мария, тръгнала на автостоп към селото си, и предлага помощта си. Между тях се заражда диалог, в началото по повърхностни теми, а впоследствие за животите им, за конфликтите и надеждите. Всичко изглежда много сложно в техните съдби и двамата са затворени в миналото си. Имат обаче повече общи неща, отколкото биха могли да предположат. Осъзнали, че това може да бъде началото на нов живот без тайни и неясноти, двамата ще си помогнат взаимно. 

Вчера

Покрай юбилея Христо Шопов не си прави специална равносметка на живота и кариерата си. „Има някои роли, които от дистанцията на времето мога да кажа, че не бих ги изиграл, но няма да кажа кои са, защото биха обидили хората, с които съм работил. Една от най-важните роли за мен е във филма „Вчера“ на Иван Андонов, защото от нея започна всичко“, казва актьорът. В края на миналата година част от екипа се събра, за да отпразнува 35-годишнината от създаването му, като го излъчи в Дома на киното от оригинална филмова лента, а не от цифров носител. Тогава Христо пропусна тържеството заради свой ангажимент, но сценаристът на лентата Владо Даверов обяви, че подготвя продължение какво се е случило с героите на Христо Шопов и София Кузева – Иван и Дана, след толкова години. Все още не е ясно кино или театър ще е. „Различно и оригинално ще е, но все още е рано да говорим за това. След около месец и половина може би ще го обявим и вероятно премиерата ще е във връзка с една годишнина. Заради работата си по този проект напоследък доста често гледам филма на Иван Андонов и намирам отговор на въпросите защо хората толкова обичат да го гледат и защо той продължава още да бъде актуален. Ами защото разглежда вечни теми като любовта и приятелството“, обяснява актьорът.

Личен архив

Кмет

Последната му роля на екрана е в кримисериала на NOVA “Братя“. Той влезе в образа на наркобоса Филип Карамитев – Булргаро, кандидат за кмет на София. „Въпреки че мина повече от година от края му, продължавам да получавам поздравления за ролята. Интересна е. Лош човек. Но не съм имал конкретен прототип, когото да изиграя. Пък и аз никога не съм доволен докрай, защото като се гледам след време, виждам, че е можело да стане и по-добре. Но пък беше много приятно да имам за синове Владо Михайлов и Алекс Иванов“, каза Шопов. Участието му е своеобразно завръщане след 8-годишна пауза, в която не е снимал. „Продуцентът Краси Ванков ми се обади, видяхме се и ме запозна с проекта. Прочетох кратката версия на историята и ми допадна предложението“, добави актьорът. Конкретни истории зад кулисите на този, а и за повечето филми не може да разкаже, тъй като за него остава цялостното приятно усещане за работата с целия екип.

Личен архив

Коварство и любов

Христо Шопов ще запомни 2023 г. и с още едно голямо събитие в кариерата си – излизането си на сцената на Народния театър „Иван Вазов“. И ако повечето от почитателите му го приемаха като завръщане, пред „Телеграф“ той каза истината – че му се случва за първи път. „Досега никога не съм играл в Народния театър, а той за мен винаги е бил институция, към която съм изпитвал голям респект. Благодаря за поканата на режисьора Асен Шопов. За първи път работя и с него. Той направи едно истинско класическо представление - „Коварство и любов“ от Фридрих Шилер, а моята роля е на един неприятен тип“, сподели актьорът. На въпроса защо все такива роли му дават режисьорите напоследък, той се засмя: „Така се случва“. В постановката участват още Валентин Ганев, който е и асистент-режисьор, както и актьорите Павел Иванов, Евгени Будинов, Александра Василева, Владислава Николова, Веселин Мезеклиев, Аня Пенчева, Любомир Петкашев, Жаклин Даскалова, Христо Чешмеджиев. Със спектакъла бе отбелязан и 90-годишният юбилей на режисьора, който продължава неуморно да работи и на тази достолепна възраст. За тази си изява Христо Шопов бе настанен в гримьорната на баща си – незабравимия колос на първата ни трупа Наум Шопов. „Приятно и вълнуващо е“, коментира наследникът. 

Двама Шопови и един Мутафчиев са достатъчни за всичко

 Двама Шопови и един Мутафчиев са достатъчни за всичко
Личен архив

Нищо не разбрал от първия разговор с Мел Гибсън

„На първия ни разговор с Мел Гибсън той говори около 20 минути, пък аз почти нищо не разбрах, защото той говори много бързо, освен това е австралиец и освен това моят английски не е съвършен, но се разбрахме за какво става дума. Още същия ден разбрах, че аз ще бъда актьорът, който ще играе Пилат Понтийски в „Страстите Христови“. Това си спомня Христо Шопов от първата среща със звездата от „Смело сърце“. Актьорът дълго време не е могъл да повярва, че му се случва нещо подобно. „Звучеше ми до голяма степен като скрита камера, все очаквах да видя Влади Априлов на летището. Просто щях да го пребия. До срещата ми с Мел Гибсън не вярвах на това, което се случва. Дълго време бях в състояние на шок и стрес“, добави той. Първият му снимачен ден бил в средата на януари, така че имал доста дълго време да си подготви текстовете на арамейски и латински. „Трябваше да бъда готов, защото във всеки един момент можеха да ме извикат на снимки. Беше ясно, че три или четири епизода трябва да бъдат готови веднага, защото в момента, в който времето се развали навън и завали дъжд – а в Италия това се случва често – веднага се влиза вътре на декор, за да може да се продължи да се работи. В този период аз учех тези текстове и чаках своя първи ден. Първоначално беше стрес“, връща лентата назад българинът. Първоначално за ролята му е бил избран италиански актьор, но в последния момент е станал проблем и е трябвало да бъде сменен. „Тогава Шейла Рубин, която прави кастинга, се обажда на Мери Стоун за съвет, понеже много бързо трябва да се намери актьор, и Мери казала моето име. С нея работехме в България в английско-италианска продукция „Аз съм Дейвид“. Така един четвъртък ми се обадиха и казаха, че в петък трябва да бъда в Рим за среща. Звучеше прекалено невероятно“, спомня си още Шопов.