0

М илко Калайджиев вече е записал новия си голям хит, но го крие засега, за да изчака стратегически по-добри времена за бранша.

„Пет песни издадох миналата година, това не е малко. Сега имам една нова, но още не знам дали да я пускам. Ще видим“, откровен е пред „Телеграф“ изпълнителят на вечния попфолк хит „Елате пиленца при батко“. За равносметката си за годината обяснява: „По-хубава беше от миналата. След тази пандемия най-накрая се усети малко свобода. Поработихме. Бяха много тежки години за нашия бранш, а и не само“.

Петък

В петък Милко Калайджиев навърши 71 г. Имало идеи за мащабни празненства, както винаги е било досега, но певецът решил да намали темпото и да се съсредоточи само върху семейството. „Отпразнувах рождения си ден с най-близките и семейството, не е нужно всеки път да се правят някакви грандиозни събития“, обясни пред „Телеграф“ Милко. Калайджиев признава, че през годините е получавал какви ли не подаръци както от фенове, така и от приятели, но като най-големия и красив подарък в живота той определя децата си. Има все синове. Големият Стефан е от първия му брак, той също има две момчета, като първото е кръстено на дядо си. От връзката с настоящата си съпруга Маргарита Калайджиев има момчета близнаци – Александър и Антонио. Единият учи за архитект, другият за доктор.

Мезек

Село Мезек е известно с две неща – уникалната си древна тракийска гробница и Милко Калайджиев, който преди години реши да се пресели там, защото, както сподели тогава пред „Телеграф“, обича просторите и естествения начин на живот. Има там бостан, който превърна в атракция, садейки го с дини, пъпеши и домати. Когато мустакатият певец взел нивата от 8 и половина декара, първоначално смятал да я залеси с овошки. Но размислил, че овошките трябва да ги чака с години да оправдаят името си на плодни дръвчета, и решил да посее там дини и пъпеши, които бързо наедряват.

После взе под аренда малкия местен язовир, в който реши да отглежда риба. Започна да гледа също патици и гъски. Но сушата през последните години сериозно обърка плановете му във фермерството. Тогава лисици и чакали изядоха пилетата на Милко Калайджиев. Породата е неми патици, известни още и като мускусни. Те обичат свободните пространства и затова Милко ги гледа край язовира, разказа звездата пред „Телеграф“. Но силно намалялата вода направи така, че патиците нямат убежище, където да се крият от хищниците. Калайджиев купил 27 патици. Лисици и чакали обаче изяли 9 и сега са му останали само 18.

Тази порода патици яде всичко и хич не е претенциозна. Милко ги храни с жито и царевица, а те си пасат и тревички. Като застудее много, той ще ги прибере в специално изградена кошара. Милко обаче казва, че няма да ги коли за месо, защото му е тъжно да ги яде, като ги е гледал преди това. Преди време Калайджиев имал няколко гъски и 20 кокошки, които ползвал за яйца. Но му било трудно да ги гледа покрай участията си и трябвало животинките да бъдат заклани. Една баба от Мезек направила от тях буркани, но Милко не хапнал нищо, защото му било тъжно. Раздал ги всичките на приятели.

Патрон е на роботи

Милко Калайджиев е патрон на клуб, разработващ роботи за различни цели.

Програмирайки най-различни роботи, учениците от Професионалната гимназия по електротехника и автоматика (бившия техникум „Киров“) не се сещат за работата на изобретателя Никола Тесла, писателя Айзък Азимов или някое друго величие в областта на техниката и научната фантастика. Гимназистите създават изобретения под строгия поглед на Милко Калайджиев, чийто портрет е закачен на една от стените в работилницата им. Певецът е патрон на клуба по роботика. Идеята идва от един от основателите му, който е запален фен на човека, възпял как идват пиленцата при батко. „Един вид за повдигане на духа. На никого не му е приятно да седнат да му четат конско над главата. Опитваме се в клуба да бъде хем забавно, хем да вършим това, за което сме дошли“, сподели навремето пред „Телеграф“ един от основателите на клуба - Стивън Желев. Останалите гимназисти смятат, че с музика се работи по-лесно и са приели идеята.

От години с неговия лик се продават и култови тениски за феновете. Но една от тях е особено ефектна. Тя е в рокерски стил, там Милко е целият в татуировки, а около него има пиленца на кокошки.

Отиде на Уимбълдън в Лондон

Милко Калайджиев на няколко пъти заради пандемията отлагаше екскурзия в Лондон, но най-накрая това лято дълго планираното посещение се сбъдна.

Посети и легендарните кортове на Уимбълдън, купи си и сувенири от един от тамошните представителни тенис магазини.

Иначе певецът е запален фен на футбола. Казва, че харесва столичния Левски. Но имаше по едно време моменти, когато бе забелязван на почти всеки мач на тогавашния първодивизионен Литекс. И се бе превърнал в нещо като талисман за ловчанлии – когато ходеше на техен мач, те почти винаги биеха. Но после нещата се промениха.