0

Р умънският художник и възпитаник на Мюнхенската академия за изобразителни изкуства Пол Хитер нарисува портрети на националните ни герои Васил Левски и Христо Ботев.

Творбите са част от самостоятелната му изложба „Българска душа“, която може да се види в Голямата изложбена зала на Художествената галерия в Русе.

Левски е изобразен на фона на зимен снежен пейзаж с примка на шията. В дясната си ръка държи остър нож, с който сам разрязва дебелото въже. Облечен е в бяла риза и традиционна българска дреха.

„Това е моето лично виждане за българския национален герой Васил Левски. Знам, че примката е била неговият край, но аз го изобразих така, сякаш казва: „Вижте, аз още съм жив“. И наистина е жив – в паметта на своя народ“, сподели пред „Телеграф“ Пол Хитер.

Убежище

Художникът е изобразил Христо Ботев в четническа униформа на фона на река Дунав, кораба „Радецки“ и българското знаме. Творецът казва, че не му е било трудно да нарисува националните ни герои, защото, преди да хване четката, е чел много за тях. Знае, че Румъния е била част от живота на Ботев и Левски и те са намерили убежище в неговата родина.

Не само в портретите на Ботев и Левски Пол Хитер съчетава елементи на историята и митологията. Този похват на художника се забелязва и в изобразяването на хан Кубрат, Румена войвода, Делю хайдутин и други личности от нашата история. В експозицията могат да се видят също баба Ванга, свети Иван Рилски, кукери, булки с носии от различни краища на нашата страна, чрез които румънският художник показва своята представа за българската душа.

Пол Хитер с портрета на Левски, който е нарисувал.,  

 Пол Хитер с портрета на Левски, който е нарисувал.,  
Авторът