0

Г енералният консул на България в Лос Анджелис Бойко Христов подари на холивудската актриса с български корени Нина Добрев плакет с българската азбука.

Звездата от „Дневниците на вампира“ е очаровала всички, които са я очаквали в консулството ни с естествената си красота и приятелско отношение, научи „Телеграф“.

Спомен

„За мен беше истинско удоволствие да разговарям с обичаната Нина Добрев на български език!“, написа в личния си Фейсбук Бойко Христов и си сподели кадър с брюнетката, която бе облечена семпло – с клин, блуза и дълго яке. „Подарих й за спомен плакет с българската азбука, разказах й за паметника, който българската общност иска да постави в Лос Анджелис, както и за българския филмов фестивал, по който работим. Благодаря й за желанието, с което говори за България и я пази в сърцето си!“, допълва още Христов.

Паметник

„Паметникът на българската азбука е почти завършен! Истинско произведение на изкуството, с което се гордеем!“, това написаха преди два месеца на своята официална фейсбук страница от Генералното консулство на България в Лос Анджелис и публикуваха снимки с отделни фрагменти от бъдещия монумент. Паметникът е излят от бронз и изобразява ръка на просветител, която държи книга, превръщаща се в птица. Под нея са издълбани първите четири букви от българската азбука – А, Б, В и Г. С прокламация от кмета на Лас Вегас датата 24 май беше обявена за Ден на българското културно наследство в града, така че паметникът най-вероятно ще бъде открит тогава официално.