0

Ш ампионът по бокс Тервел Пулев е на път да пробие в киното, и то в ролята на Стефан Караджа. Това заяви пред „Телеграф“ самият Максим Генчев, който е сценарист и режисьор на филма за революционера. „В главната роля трябва да е голям мъжкар“, отсече режисьорът. Пулев е олимпийски бронзов медалист от Лондон. Сега прави успешна кариера в професионалния бокс, където върви по стъпките на батко си Кубрат. През януари Тервел навърши 40.

Костюм

Генчев уточни, че още не е избрал на сто процента кой ще играе ролята на Караджата, но вече подборът е сведен само до двама. Той рече пред „Телеграф“: „Тервел Пулев е единият. Много готино стои, особено в костюм. Правих му вече проби. Дори и нищо да не говори, само да стои и да гледа, е страшен, невероятен! Другият е Цветомир Ангелов – Цуки. Играл е в мои филми, в „На педя от земята“, в „Ботев“. Той е сложен актьор, готин и красавец. Зависи кой от двамата прояви по-голяма активност и си пасне с другите актьори“.

Цветомир Ангелов Цуки също е сериозен кандидат за главната роля.

 Цветомир Ангелов  Цуки също е сериозен кандидат за главната роля.

Филмът носи работното заглавие „Свободата иска Караджа“. То идва от фразата на Любен Каравелов „Свободата не ще екзарх, а Караджата“. Генчев обясни пред „Телеграф“: „Дълго е, а и децата не знаят какво значи екзарх. А пък е нахално да напиша „Караджата“ – това означава 70-сериен филм, да се следва целият живот. Стефан Караджа е най-решителният български легионер, който после става водач на чета и е редно да има филм за него след тези за Левски и Ботев“.

И тук се случва подобен подтик, като навремето Вазов започва да пише своята „Епопея на забравените“. Максим Генчев заяви пред „Телеграф“: „На едно състезание по БНТ по история учениците не разпознаха портретите на Караджата и Хаджи Димитър. Това ме потресе. Те не са невежи, никой не ги учи. 8, 9 и 10 клас не знаят кой е. Не е популяризиран самият образ“.

Удар

Максим Генчев възкликна още: „Удариха ме много сериозно за предишните ми филми, спряха ми проекта за Иван Александър с купени декори, направени репетиции с артисти и т.н. Но ще дойде нов началник в БНТ и той ще може да задвижи нещата. А аз ще го направя този филм за Караджата с колкото пари имам и намеря от дарения. Изкушавам се да вкарам натурални хора, без актьорска школовка, като в „Семейство Сопрано“. Но не мога и без актьори съвсем да мина“.

След това допълва за ситуацията: „Получих отказ на трима артисти, които дори не съм канил. Снимали са при мен малки роли, но ми викат – „Максо, извинявай, ама повече в твой филм няма да участваме“. Аз им казвам, че не съм ги поканил, да не се притесняват. Съсловието ревнува. Който участва в мой филм и край, загубва играта. Не могат да се снимат после в разни тъпи сериалчета, но конюктурата е такава“.

Вече има осигурени поне зрители на бъдещия филм „Свободата иска Караджата“. Генчев обяснява: „Сега ще се направи инициативен комитет с кметството на Стефан Караджово. Кметовете от малките населени места от цяла България искат този филм, публиката е осигурена, това е най-хубавото“.

Снимките трябва да започнат лятото. „Филмът ще го снимаме през август, добро време, защото самите събития са ставали през юли. Искам да покрием като сезон визията. Ще има много екстериори. Самите битки ще бъдат в основата на целия филм. Но ще има връщания към предишни периоди - как побеждава пехливанинът. Срещата му с любимата, която исторически не е изследвана много. Тя привнася чисто човешки сантимент. Да оставиш любимата - в това се състои подвигът на нашите национални революционери, защото загърбват личното щастие за сметка на свободата. Трябва ми тая тема“, категоричен е Максим Генчев.