0

 

Премиерният „Семейство Фейбълман“ нито е най-зрелищният, нито е най-увлекателният филм на Стивън Спилбърг, но за сметка на това е най-личният и там има една наистина шокираща история.

По признанията на самия Спилбърг този филм е една много лична история, изградена върху неговите собствени спомени от детството и младостта.

Мечти

„Филмите са мечти, които няма да забравиш никога“ - това е мотото, което следва и „Семейство Фейбълман“. Вдъхновен от собственото детство на Спилбърг, филмът е дълбоко лична история за порастването на един млад мъж, който открива шокираща тайна, заплашваща да разруши така или иначе крехкия баланс на сложните отношения в семейството му. Критиката твърди, че филмът е медитация върху миналото, сътворена с трогателна искреност и носталгия, и обяснение в любов към седмото изкуство, което има способността да ни разкрива истината за света, за другите и за нас самите.

Аризона

„Семейство Фейбълман“ разказва за Сами Фейбълман (с прототип самия Стивън Спилбърг), който израства в Ню Джърси и Аризона в годините след Втората световна война. Той е раздвоен между артистичната си, обичаща изкуството майка Мици, която го насърчава да следва сърцето си на всяка цена и прагматичния си, отдаден на науката баща Бърт, който смята, че увлечението му по създаването на филми е само хоби и нищо повече. Фамилната динамика се усложнява от трите му сестри и симпатичния колега на баща му Бени, който е неизменното присъствие в дома им, дори когато семейството се премества да живее в различни градове. Разполагайки единствено със своята камера и таланта си, Сами опитва да открие себе си и мястото си в света, който го заобикаля, именно във филмите.

А зрителят открива много от образите и сцените, така любими от филмите на Стивън Спилбърг, в тази лента.

Пари

Според сведения от щатската преса направата на „Семейство Фейбълман“ струва $40 млн. След премиерата му по кината филмът спечели десет пъти по-малко - $3,9 млн. Става ясно, че този филм изобщо няма да е касов хит, но след пандемията на практика няма такива хитове и резултатите са в пъти по-ниски от предишни години. Ще видим какво ще се случи с продължението на „Аватар“, което скоро връхлита кината по всички посоки.