0

В сяка година на 28 октомври САЩ отбелязват много специален празник - Деня на имигрантите. За нацията от имигранти прекосяването на граници и смяната на гражданството се е превърнало в почти задължително условие за успех. Днес звездите се кълнат, че не са забравили корените си, но не пропускат да споделят, че късметът ги спохожда, след като сменят паспорта си. Най-яркият пример е роденият в Австрия Арнолд Шварценегер.

Пробивът

В края на 70-те години на XX в. той пристига в САЩ, без да знае и дума на английски, но с огромна амбиция да пробие в киното. Той става безспорна суперзвезда с хонорари от десетки милиони долари. Влиза в политиката и става губернатор на Калифорния. Според мнозина само правилото за място на раждане му пречи да стане президент на САЩ.

Всички я знаят като Мила, но чаровната Кунис първоначално се е казвала Милена. Тя е родена в украинския град Черновци на 14 август 1983 г. Родителите й са Марк и Елвира Кунис. Мила се премества в Съединените щати с родителите си и по-големия си брат Майкъл. В началото семейството буквално се бори да оцелее. Родителите на Кунис разполагали само с 250 долара. Бащата си намерил работа като шофьор на такси, доставял пици и боядисвал къщи, докато Елвира Кунис започнала работа в аптека. „Не разбирах културата“, казва Мила Кунис пред Los Angeles Times. „Не разбирах хората. Не разбирах езика. Първото ми изречение от есето ми, за да вляза в колеж, беше: „Представете си, че сте сляп и глух на седем години“.

Гражданство

Звездата от поредицата „Завръщане в бъдещето“ Майкъл Дж. Фокс е роден в Канада. Той взема финалното решение да имигрира в САЩ заради неприятна причина. Откриват му паркинсон, което слага край на кариерата в киното, но и начало на борба с болестта. Марти Макфлай, както е рожденото му име, получава американско гражданство през 1999 г.

Салма Хайек успява да вземе американски паспорт, но това се случва, след като известно време живее нелегално в САЩ и работи без зелена карта. Актрисата е родена в Мексико. През 1991 г. се мести в Лос Анджелис, за да учи актьорско майсторство. Срокът на визата й изтича и Салма е принудена да живее без документи и да се крие от имиграционните власти. Тя получава американско гражданство едва през 2013 г.

Премиерата на "Moдерно семейство" беше през 2009 г., но звездата София Вергара официално стана гражданин на САЩ едва през 2014 г. След като брат й починал, родената в Колумбия актриса и семейството й се преместили в Маями през 1998 г. „Отне ми много време, за да получа разрешителното, въпреки че работех тук от дълго време, признава тя.

Зайчето

Най-известното „зайче” на „Плейбой” Памела Андерсън е родена на север от САЩ. Звездата от "Спасители на плажа" израства в Британска Колумбия, Канада, и става гражданин на САЩ през 2004 г., горе-долу по времето, когато започва да се бори за правата на животните. „Хората казват, че съм най-доброто момиче от Калифорния, което е смешно, като се има предвид, че съм канадка“, каза тя пред Esquire през 2015 г.

Джим Кери стана гражданин на САЩ на много късен етап от кариерата си. Той обяснява своето решение с желанието си да гласува на изборите през 2004 г. Кери е роден в Нюмаркет, Онтарио. "Моето възпитание в Канада ме направи човека, който съм. Винаги ще се гордея, че съм канадец."

Сигурно няма сериозен меломан, който да не познава Еди ван Хален, който е роден в Холандия. Еди дори изнесе лекция на тема „Какво означава да си американец“. Китаристът се мести в САЩ, когато е на около 7 години. По-късно става натурализиран гражданин. „Пристигнахме с еквивалента на 50 долара и пиано“, казва Ван Хален пред AP. „Обиколихме половината свят без пари, без определена работа, без място за живеене и дори не можехме да говорим езика.“

Съоснователят на Google Сергей Брин напуска Съветския съюз като дете. Брин е роден в Москва през 1973 г. в семейството на руско-еврейски родители, а през 1978 г. баща му кандидатства за изходна виза за цялото семейството. През 1979 г. получава мечтаното одобрение и семейството живее във Виена и Париж, преди да се установи в САЩ по-късно същата година, когато Брин е на 6 г. Той основава Google през 1998 г. с Лари Пейдж..

Корени

Режисьорският дебют на звездата от „Междузвездни войни” Натали Портман беше на иврит, като това е към израелските й корени. Портман е родена в Израел от баща израелец и майка американка. Тя се премества във Вашингтон, когато е само на 3 години. Има двойно гражданство - американско и израелско. През 2015 г. Портман прави своя режисьорски дебют с „Приказка за любовта и мрака". Той е на иврит и е базиран на романа на израелския автор Амос Оз.

Камила Кабело пресича границата на САЩ с майка си, когато е на 6 години. Изпълнителката на хита Señorita вече е икона на поп музиката. Кабело е роден в Кохимар от майка кубинка и баща мексиканец. За да я убеди да тръгне, майка й я лъже, че отиват на екскурзия до „Дисни уърлд“. Кабело говори за своя опит като имигрант на церемонията по връчвани на наградите „Грами“ през 2018 г. „Точно като Мечтателите, родителите ми ме доведоха в тази страна с празни джобове, но с надежда,” казва тя.

Една друга красавица - Чарлийз Терон, също обича да си спомня за родния си дом в Южна Африка. Тя получава американско гражданство през 2007 г., за да може да гласува и да пътува по-лесно. „Когато имаш южноафрикански паспорт, трябва да кандидатстваш за виза за всяка държава и това е малък кошмар“, казва Терон пред Irish Examiner. Първоначално тя се премества в САЩ, за да работи като модел в Ню Йорк. Когато е на 19 години, отива в Лос Анджелис, за да опита актьорско майсторство. „Майка ми ми купи еднопосочен самолетен билет“, коментира Терон пред The New York Times „Когато пристигнах в Калифорния, се качих в таксито и казах: „Закарай ме до Холивуд“.“

Акцент

Лиъм Нийсън получавал много откази за роли заради ирландския си акцент. Актьорът е роден в Ирландия и е работил като актьор във Великобритания, преди да се премести в Холивуд в края на 80-те години. Той става гражданин на САЩ през 2009 г. Когато за първи път започнал да играе в САЩ, имал големи проблеми с произношението. Кастинг директорите го хвалили, но му казвали да промени акцента си. „Бих казал разбира се, че можем да променим акцента си, защото ние сме актьори, това е неразделна част от това, което правим“, каза Нийсън пред Irish Times. Той все още държи на ирландските си корени.

Един друг британец - Антъни Хопкинс, почти загуби рицарското си звание, когато получи американско гражданство. Специфичният акцент на Хопкинс е уелски. Актьорът се премества в Калифорния през 90-те години и през 2000 г. получава американско гражданство. По този начин според зложелатели той е загубил право на титлата си „сър“ и Ордена на Британската империя, тъй като е дал клетва за вярност на САЩ, която включва фразата: „Отказвам се и от благородническата титла, към която съм принадлежал досега“. Но Хопкинс запазва британското си гражданство и с това и рицарското си звание. Пред BBC той заявява, че е избрал да стане гражданин на САЩ.

Дори Джеймс Бонд иска да бъде американец. Ирландският актьор стана гражданин на САЩ през 2004 г. Броснан е живял в САЩ 22 години, преди да получи гражданство.