0

М ариус Куркински чества 30 години на сцената с моноспектакъл по „Нашенци“ и други истории на Чудомир.

Самото представление се нарича „Нашенец“ и ще е доста добра подборка от образите на легендарния Чудомир – както писмените, така и рисуваните от него.

Дунав

Актьорът първо ще тръгне на турне с новия си моноспектакъл „Нашенец“, а след това ще го представи в зала 1 на НДК. Началото е на 7 ноември в Силистра, следващия ден е в Добрич, после е Варна, на самия 10 ноември е в любимия си Пловдив, а на 12 ноември е в София и въпросната зала 1 на НДК. Роден на 15 октомври 1969 г. с имената Ивайло Василев Стоянов, големият български актьор открива театъра, когато е едва на 12, завършва ВИТИЗ (сега НАТФИЗ) „Кръстьо Сарафов“ през 1993 г. в класа на проф. Крикор Азарян и асистенти Тодор Колев и Елена Баева.

АЖУР ПИКО

Дон Жуан

С „Нашенец“ Куркински отбеляза 30 години на сцена. Първият моноспектакъл на Мариус обаче е „Дон Жуан“ по Молиер. Премиерата е на 12 февруари 1993 г. в Младежкия театър. Следващите му моноспектакли са „Песен на песните“ по библейски текстове, „Дамата с кученцето“ по Чехов, „Евангелие по Матея“, „Самият човек“ по Андрей Платонов, „Концепция за театър“, „Сънят“ от „Светът в 10 1/2 глави“ на Джулиан Барнс, „Сътресение“ по разкази на Николай Хайтов, „Български разкази“ по Ангел Каралийчев, „Сънят на смешния човек“ по Достоевски, „Юбилей“ по Чехов, „Черното пиле“ по Хайтов. 50-годишния си юбилей отбеляза с „Мариус 50“. Любопитно е, че на Чудомировите празници в Казанлък преди години Мариус бе именно с „Черното пиле“. А сега посяга и на самия Чудомир.