0

Б ританци разплитат мистериозната смърт на цар Борис III в спектакъл, който е от основните събития на фестивала в Единбург, Шотландия.

Самият спектакъл се казва „Краткият живот и мистериозна смърт на Борис III, цар на България“. Дело е на театър Out of the forest - „Извън гората“ в пряк смисъл, но в преносен означава „Сред неприятностите“. Този път обаче театърът печели само овации с „българското“ представление.

Премиера

Самият княз Кирил Преславски Сакскобургготски, внук на Борис III, бе на премиерата в Лондон преди време. И той написа в послание до зрителите на театъра: „Независимо дали сте фен на джаза, любител на историята или просто някой, който обича завладяващите разкази от реалния живот, трябва да видите този спектакъл.“

Британската театрална критика в повечето случаи е във възторг от самото представление, което сега се пренася в Единбург.

„Това е уникален разказ в европейската история на ХХ век. Спектакълът, включващ български и еврейски народни песни, изпълнени на живо от актьорите, изследва подозрителните обстоятелства около гибелта на българския цар, как 50 000 евреи са били спасени от депортация и смърт и как светът е забравил за всичко това. Пригответе се да бъдете очаровани, докато актьорският състав плете повествование, което навлиза дълбоко в историята, оставяйки зрителите както информирани, така и омагьосани“, пише критиката.

Тръни

Пиесата е правена по книгата „Корона от тръни (Царуването на Борис III 1918–1943)“ на Стефан Груев, която се смята за най-достоверния разказ за царя на българите. Но отчита и други исторически сведения. Автори са Джоузеф Кълън и Саша Уилсън. Те за пръв път правят спектакъла през 2020 г. Но досегашният вариант бе своеобразна демо версия. Този път той е обогатен и направен така, че даже настроената грубо към подобни експерименти и неизвестни истории критика да ахка и препоръчва представленията. На практика това си е съвсем нов спектакъл.

Киното чака Мел Гибсън и Бандерас

Кинаджиите у нас чакат ту Мел Гибсън, ту Антонио Бандерас, ту някой друг да снима филм за Борис III.

От Киноцентъра в Бояна имат силно желание от поне 15 години. В последно време се засилиха нещата отново. Дори съвсем сериозно се заговори, че Дарина Павлова, която е продуцент на филма, е поканила лично Мел Гибсън да режисира проекта и му е пратила превод на „Корона от тръни“ на английски. Той бил много заинтригуван.

След това се заговори, че Дарина е поканила някои известни британски, италиански, немски и актьори от други националности да играят в проекта. Говореше се дори за Антонио Бандерас. Но бяха споменавани също Джуд Лоу и други. Говореше се дори, че Мартин Кембъл, режисьор на „Маската на Зоро“, че ще смени Гибсън и прави филма. Както винаги, вариантите са много.

Пред този проект обаче има и доста спънки и те идват по това, че все още няма разбирателство каква точно е ролята на Борис III за спасяването на евреите през войната. Но изглежда, че с този вариант на спектакъла „Краткият живот и мистериозна смърт на Борис III, цар на България“, който в Единбург харесаха толкова много, най-накрая има шанс да стартира проектът. А след като стартира, то е лесно договарянето на режисьори и актьори.