0

П роклятие превръща героя на Скалата в суперсъщество за премиерната от днес по кината зрелищна фантастика „Черния Адам“.

Дуейн Джонсън – Скалата прави поредната си роля на герой, но този път неговите сили наистина са ненадминати и супер. Но дори и те няма да му бъдат достатъчни да спре това, което се задава към него и света.

Египет

В Древния Египет, в Кандак, Тет Адам е избран да получи от магьосника Шазам могъщите сили на боговете. Но съдбата е жестока. Синът му е убит, за да го спаси, а Адам се разбеснява. Шазам е принуден да накаже Адам и той е затворен в продължение на векове, но така се ражда Черния Адам. Почти 5000 години са минали оттогава и Черния Адам сега се завръща в нашия свят с идеята за мъст. Вече на свобода, неговата нестандартна форма на справедливост, родена от ярост, ще го изправи срещу героите, които формират Обществото на справедливостта - Хоукман, Доктор Съдба, Атомния Разбивач и Циклон. Те трябва да го научат от антигерой да потисне гнева в душата си да се превърне в супергерой, който се бори със злото по света. А злото идва с още по-могъщи сили и Черния Адам няма такива възможности, за да го спре. Но пред Черния Адам има две перспективи - да унищожи нашия свят или да го спаси. Въпрос на избор, както и на това да осъзнае, че тези му суперсили не са проклятие каквото той смята, защото съдбата никога не греши – поне в този филм по комиксите на Ди Си.

Фенове

„Черния Адам“ е продължение на кинохита „Шазам!“ от 2019 г. През 2017 г., когато бе обявен проектът, Скалата направи допитване до феновете кой герой те предпочитат той да играе и получи категоричен отговор. Тогава шефовете на „Уорнър“ решиха да направят първо филма „Шазам!“, а после магьосника от него да даде старт на „Черния Адам“ като отделен филм. Последният е 11-ият поред от т.нар. разширена вселена на Ди Си. Първоначално режисьорът Джордан Пийл („Бягай!“, „Нас“, „Капитан Гащи“) бе определен да снима екшън фантастиката със Скалата, но той категорично отказа, въпреки солидното повишаване на хонорара му на няколко пъти винаги отговаряше, че него не го интересуват супергероите. Така филмът бе предаден на родения в Барселона Жауме Колет Сера („Опасни води“, „Къщата на восъка“). Снимките бяха веднага след „Круиз в джунглата“, в който отново Дуейн Джонсън играе една от главните роли.

За ролята на Доктор Съдба първоначално е определен Лиъм Нийсън, който участва във филмите на Жауме „Без име“, „Директен полет“, „Среднощно преследване“ и „Без последна спирка“. Но ковид епидемията обърка плановете на Лиъм и вместо него за ролята бе взет един от емблематичните актьори в образа на агент 007 – Пиърс Броснан.

В Северна Америка първоначално филмът „Черния Адам“ е забранен за лица под 18 години заради няколко жестоки сцени на убийства. Шефовете на киностудията го връщат за преработка и орязване на най-бруталните сцени и така там получава лиценз за гледане от лица над 13-годишна възраст.