0

И зпълнение на космическата Валя Балканска и гайдарят Петър Янев ще даде наелектризиращо началото на четвъртото издание на дългоочакваното фолклорно събитие „Нощ на ансамблите“.

Музикалният спектакъл ще се състои на 10 март в зала 1 на НДК.

Състави

Освен тях участие в него ще вземат и три от най-добрите наши фолклорни професионални състава - ансамблите “Тракия”, “Пирин” и “Родопа”. Всеки от ансамблите ще се заяви пред публиката с по един танц от своя репертоар в начало на вечерта, след което спектакълът ще продължи, като всеки ансамбъл заеме своя част в него - с най-добрите си песни, танци и инструментали от различните фолклорни области на България. Повече от 150 човека на сцената - танцьори, певици и музиканти, ще подарят страхотно настроение и емоции с майсторските си изпълнения, които ще завладеят с енергията си публиката в зала 1 на НДК.

Хоро

Финалът на спектакъла ще бъде повече от зрелищен - с общо изпълнение, което по традиция завършва с покана към всички присъстващи да се хванат на хоро.

С нова, богата програма и след поредица изнесени спектакли през последните няколко години „Нощ на ансамблите 4“ ще бъде вълнуващо изживяване за феновете на българския фолклор в една-единствена вечер на 10 март. Билетите се продават с пълна сила, а цената им е от 20 до 40 лв. според мястото в залата.

Кариера

Кариерата на Валя Балканска започва през 1960 година като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Родопи“ - Смолян. По повод 60-ата си годишнина и за изключителни постижения в областта на певческото изкуство през 2002 г. Валя Балканска е наградена с орден „Стара планина“. През 2003 година получава награда „Нестинарка“ на Международния фолклорен фестивал в Бургас. Номинирана е за държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ за 2005 г. През декември 2005 г. народната певица получава своята звездна плоча в българската Алея на славата. За нея дъщерята на Николай Хайтов - Елена Хайтова, пише книгата си „Сама сред звездите“.