0

Р еплика на златните бичета, част от най-старото обработено злато в света, открито във Варненския халколитен некропол, получи актьорът Джон Малкович от кмета на Варна.

Иван Портних заяви на холивудската легенда: „Нашият град се гордее със своето богато историческо минало и със своя културен живот. Чест е за Варна, че бяхте наш гост“. Това се случи след представлението в неделя вечерта.

Музикално

Музикално-театралният спектакъл „Адска комедия: признанията на един сериен убиец“, с участието на Джон Малкович и оперните певици Чен Райс и Сузане Лангбайн, бе представен в препълнената зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Музиката бе изпълнена от оркестър „Виенска академия“ с диригент Мартин Хазелбьок. Постановката е последното събитие от 31-то издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ и е част от програма „Интермецо“, която се осъществява съвместно с Международен музикален фестивал „Варненско лято“, чийто организатор е община Варна. Проектът е подкрепен от Министерство на културата и на Посолството на САЩ в България.

Принос

„Артист като Джон Малкович е голяма чест за всяка точка от земното кълбо. Целта ни е да идват и други такива имена, за да имаме самочувствието, че сме хора, които могат да правят голямо изкуство. Това заяви министърът на културата Кръстю Кръстев, който присъства на представлението във Варна. Той добави: „Трябва да имаме честта да посрещаме такива хора, защото за тях също е удоволствие да бъдат тук“, допълни министърът и отбеляза, че публиката е достатъчно интелигентна, за да разбере кое събитие е голямо.

В музикално-театралния спектакъл, представен във Варна, Джон Малкович влиза в ролята на сериен убиец на жени от 70-те години на миналия век. Министър Кръстю Кръстев връчи на Джон Малкович плакет „Принос в развитие на културата“ след представлението.

След това пред медии Кръстев отбеляза, че за да се повдигне самочувствието на българските творци, министерството ще търси увеличение на средствата за култура в бюджета за тази година, който предстои да бъде гласуван окончателно тази седмица. Той изказа мнение, че работещите на това поприще у нас са на доста високо равнище и обеща да направи всичко възможно, за да могат да се чувстват свободни, уважавани и достойни.