0

В иртуозът Васко Василев  със своята вълшебна цигулка не просто води оркестъра, а завихря буря от емоции за човешките сетива в Кралската опера в Лондон. Родната звезда е част от новия сезон на балета „Дон Кихот”. „Истинска привилегия е да си зрител на генералната репетиция на този спектакъл, който

ще се играе само до 17 ноември“, написа той в социалните мрежи.  Василев, който навърши 53 години, се чувства щастлив и успешен в кариерата и живота си. Има възможност да прави това, което обича. И до днес най-голямата любов в живота му остава цигулката.

Съдба

Въпреки международната си кариера и десетината езика, които говори, световноизвестният цигулар Васко Василев споделя, че винаги, където и да се намира, се чувства българин и се гордее с това.  За успехите си твърди, че нито един от тях не е дошъл даром, но все пак съдбата си знае работата. „Един процент късмет и 99 работа. Но то без единия процент - не може!“, споделя в свое интервю той.

Късмет

Родният виртуоз е роден в София през 1970. Още от петгодишен има изпълнения пред публика, на седемгодишна възраст свири като солист на Българския камерен оркестър в зала „България“, под диригентството на Дина Шнайдерман, а две години по-късно записва със Софийската филхармония и главния й диригент Константин Илиев първата си дългосвиреща плоча. „Аз мисля, че както казват в България - роди ме мамо с късмет, пък ме хвърли на смет. Тоест, това идва от рождението от моите прекрасни родители, които без тях никога нямаше да мога да стана музикант, цигулар. Баща ми беше цигуларят и нямаше въпроса искаш ли да си футболист, единственият беше  какво ще свириш – пиано или цигулка“, спомня си Василев, който като малък имал съвсем обикновена мечта да  има собствен ресторант или да бъде портиер. „Людмила Живкова ми помогна и Георги Йорданов да замина за Москва, след което да пристигна в Лондон и да стана част от този прекрасен театър в Кралската опера. Прекалено много неща са - много късмет“, обяснява Василев.  На десет години получава правителствена стипендия и заминава за Москва, където е приет в Централното музикално училище към Московската консерватория за даровити деца, след което Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив. В този период от седем години печели международните конкурси „Жак Тибо“ в Париж, „Карл Флеш“ в Лондон и „Паганини“ в Италия. Василев си спомня, че като малък бил страхотна звезда у нас. Свирел за президента, за Тодор Живков, правел филми. За Живков  свирил няколко пъти. Той ме попита: "Какво искаш?", а баща ми викаше отзад: "Кажи апартамент!". Аз си поисках сладолед и той ми даде цяла кофа веднага.”  Когато пристигнал в Москва, видял мащабността на страната и установил, че там бил никой. Свирели 10 пъти по-добре от мен. Конкуренцията била голяма. След перестройката заминава за Англия, нов език. Нови хора, разбирания. “За мен всеки ден е предизвикателство. Като музикант трябва да си хамелеон. Днес съм Бах, утре съм Вивалди“, разказва цигуларят в телевизионно интервю. Паганини е неговата легенда. Той е направил цигулката поп инструмент. Хората пишат, че тези, когато са били на негови концерти, са чували птици, чували са дявола, представяли са си и са припадали, споделя цигуларят. „Моята учителка ми беше казала ти можеш да свириш каквото поискаш технически, най-важното е да бъдеш добър човек“, разказва Василев.

На 23 години става най-младият концертмайстор на оркестъра към Кралската опера – Лондон. С днешна дата е изнасял концерти в над  40 страни по света. Василев споделя, че голям късмет е, че е имал детство, в което имал възможност да се докосне до много  талантливи артисти и това му е помогнало да израсне до такъв музикант и артист, какъвто е в момента. Спомня си актрисата Невена Коканова, с  която играел  в един общ филм „Слънце на детството“. Завели го в Чехия, за да му гледат на ръка и там му казали, че никога няма да е милионер, но ще живее като такъв. “Парите не ме научиха на нищо, не носят щастие. Живея в хотели, свиря в хубави зали. Виждам такива неща, които никога няма да мога да си ги купя с пари”,  споделя цигуларят.

Корона

Според него най-хубавите концерти са тези, които прави на неговите турнета, за неговата публика. Безспорно обаче за Василев коронацията на крал Чарлз III е нещо  неописуемо чувство и изживяване. Василев бе сред поканените концертмайстори на специалния оркестър за коронацията на крал Чарлз III. "Чувството е много странно. Гледаме филми, опери, исторически драми. А тук сме в самото действие. Ние сме във въздуха, където и органистът свири. Органистите са страхотни, аз такова нещо не съм виждал. Отдолу има хор на децата, който пее потресаващо, военни оркестри. Аз не съм чувал такова нещо", споделя преди събитието именитият  цигулар. Не успява да се срещне с краля след коронацията, но пък в  английските медии е обявен за  концертмайсторът на краля.

Щастие

Цигуларят признава, че мечтае да бъде на една сцена с артисти като Бионсе, Сам Смит и други от тази величина. Макар и да е усъвършенствал струните на цигулката, смята, че музиката има много цветове и нюанси. Признава, че му е интересно да се научи да свири и на китара.

Макар и да има световен успех и международно признание, славата не успява да го главозамае, но я харесва. Признава, че никога не му е била пречка, напротив, помага му. Щастлив е от начина, по който е приет у нас. Споделя, че хората в България са радушни и винаги  когато го видят, му се усмихват и радват. Няма претенции да е най- добрият или да се сравнява и все пак с усмивка казва: „Никога не съм казвал, че съм по-добър от някой друг. Паганини винаги ще бъде по-добър от мен“, с усмивка споделя Василев.

Мечтата на виртуоз е някой ден да има собствен ресторант край морето, където по цял ден да пържи риба.

Акустичен концерт преди Коледа

Родният виртуоз планира да зарадва българската публика с акустичен коледен концерт в съпровод на класически музиканти, с които ще изпълни любими произведения. „Благодаря на екипа   за поканата да направя отново концерт там. Това ще бъде единственият ми концерт в България поне до пролетта на 2024 година. Програмата този път ще бъде доста класическа и вдъхновена от приказното тайнство на Коледа”, споделя Васко. Талантливият музикант цяло лято бе с препълнена програма, гостувайки в Испания, Полша и Германия.

Пълнени чушки преди турне

Васко Василев е виртуоз не само на струните, но и в кухнята. Не веднъж звездата се е хвалил с уникалното си кулинарно произведение - пълнени чушки по българска традиционна рецепта. Музикантът не пропуска да се похвали с чушките  в личната си страница в социалните мрежи, където дори прави колаж, че изборът му на любимата храна не се е променил от 2017-а досега. Тогава обаче чушките са зелени камби, а днес залага на  червени пиперки. Над кадрите Василев написа: „А някои неща никога не се променят, както най-вкусните пълнени чушки у дома. Харесва ми да се подготвям така за турне“. Коментарите буквално заваляха, а повечето фенове му искаха рецептата.