0

В ролята на приятели влизат актьорите Юлиан Вергов и Михаил Билалов в хитовото представление „Козата или коя е Силвия“ на Явор Гърдев, с което Народният театър „Иван Вазов“ ще открие новия театрален сезон на 9 септември.

Представлението не се препоръчва за зрители под 16 г., а в него специална роля има и актрисата Бойка Велкова. Според сюжета на Едуард Олби един успешен, проспериращ 50-годишен архитект, добре образован и с чудесно семейство, постигнал всичко в кариерата си, се влюбва неправдоподобно и се оказва в ситуация на радикално отчуждение от най-близките си хора. Изследвайки тази безумна ситуация, пиесата се занимава както с трагедията на „различния“ човек, така и с трагедията на „нормалните“, които все още го обичат, но вече не могат да понесат присъствието му сред тях. Въпросът за границата на „нормалността“ се оказва извънредно сложен.

Афиш

В новия сезон на Народния театър се завръщат на сцена и едни от най-хитовите постановки - „Хъшове“, „Идеалният мъж“, „Животът е прекрасен“ и др. Легендарният спектакъл на Сашо Морфов „Хъшове“ се завръща на 10 септември. Проверка на „Телеграф“ видя, че има и втора дата, която е на 15-и същия месец. В постановката участие вземат Деян Донков, Валери Йорданов, Руси Чанев, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Стоян Ангелов и още куп обичани артисти от трупата на Народния. Билетите са на цени от 10 до 100 лева и вече по-голяма част от тях са разпродадени. Припомняме ви, че преди три години спектакълът бе свален от сцената на Народния, а Александър Морфов - изгонен заради скандал с тогавашния директор Мариус Донкин. „Идеалният мъж“ се завръща на 23 и 29 септември. През септември можем да гледаме още „Лисичета“, „Караконджул“, „Любовникът“. „Контрабасът“, „Големанов“, „Дивата патица“, „Вуйчо Ваньо“ и др.

Смях

Неподражаемият Камен Донев влиза в яркия образ на Сирано дьо Бержерак - безпардонния присмехулник със саркастични попадения за тези, които си ги заслужават, но и с красива душа, скрита зад маската на самоиронията. Едноименното представление под режисурата на Стоян Радев ще бъде изиграно извънредно на 8 септември на Голяма сцена на театър „Българска армия“. В началото на сезона Военният театър ще представи и други свои хитови представления - „Кафе с претенция“, „Ножица-трепач“, „Много шум за нищо“, „Железният светилник“ и „Хотел между оня и тоя свят“. На Камерна сцена „Миракъл“ можем да гледаме „Балдахинът“, „Вкус на мед“, „По-студено от тук“ и „Мечтата на идиотката“, а на сцена-клуб „Максим“ - „Енигматични вариации“ и „Урок по български“.

Сатирата се готви да посрещне наесен своите зрители с обновени фоайета. Засега от трупата, ръководена от Калин Сърменов, все още не са обявили своята програма за септември.

Деца

Историята за „Бременските музиканти“ оживява на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев" с много музика, танци, приключения, смях и изненади в изобилие. Добре познатите на всички деца и възрастни животни от една от най-любимите приказки на Братя Грим - Магаре, Куче, Котка и Петел, се срещат, след като са изгонени от своите стопани. Именно с това представление Младежкият ще открие новия сезон на 10 септември сутринта. На 13 септември на голяма сцена можем да гледаме пиесата на Бет Хенли от края на 70-те години „Престъпления на сърцето“ на режисьора Стоян Радев. На 15 септември е ред на „Съблечи се за вечеря“ и хитовия Nordost. През месец септември Михаил Билалов ще се вихри в две постановки - „Разделям двойки по домовете“ и „Той е дяволът!“. Ще гледаме още „Ромео и Жулиета“, „Майстора и Маргарита“, „Дебело прасе“ и др.

Първи учебен ден

На 15 септември ще бъде открит и сезонът на Театър 199. Избраното представление е „Боклук“ от Елена Телбис. Представлението разказва за срещата на три сестри, отдавна разделени и с коренно различни съдби, които се събират в дома от детството си. В течение на действието те споделят своите най-съкровени чувства, мечтания и болки. В спомени и спорове, разчиствайки апартамента, те ще разкрият една на друга, а и всяка за себе си неизказани преди и неподозирани дълбочини на своите характери. И ще осъзнаят колко силни са невидимите нишки, които ги свързват и разделят. Пиесата печели шестото издание на конкурса на театъра за съвременна българска драматургия на името на Славка Славова. С премиерата на "Боклук" е отбелязана 55-годишнината на театъра. През септември можем да гледаме още „Хаос“, „Дневникът на един луд“, „Приятно ми е, Ива“, „Шинел“ и „Театър, любов моя“.

Заради ремонта на Театър „София“: Лилия Маравиля и Неда Спасова играят на 5 сцени

Актьорите от трупата на Театър „София“, сред които са и очарователните Лилия Маравиля и Неда Спасова, ще играят на пет различни сцени в столицата. Театърът преустанови дейност от обичайната си сграда заради ремонта, който ще продължи още година и половина.

През следващия театрален сезон под наслов „Театър „София“ идва при вас“ актьорите ще обиколят почти цялата страна с турнета. Освен ежемесечните гостувания в различни населени места най-големият общински театър ще играе своите хитови постановки на други 5 софийски сцени. Сезонът започва с премиерното заглавие „Невинно малко убийство“ в Театро. В тази френска черна комедия участват Дария Симеонова, Неда Спасова и Пламен Манасиев. Режисьор е младата Надя Панчева с творчески екип: Ясмин Мандели - сценограф; Милен Апостолов - композитор. Билети могат да бъдат закупени от сайта на театъра още сега. На 27 септември Елеонора Иванова, позната от сцената и малкия екран, ще участва в модерната и ексцентрична комедия „Кашонът“ - отново на сцената на Театро. Срещите на „Пер Гюнт“ с тролове и полета на свободния му дух ще се развихрят в театър „Азарян“ през октомври. Историята на фаталната жена Лулу, в чиято главна роля е Елеонора Иванова, също ще може да бъде гледана в „Азарян“. От следващия сезон в „Сълза и смях“ очаквайте регулярно да се играе „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“ - едно от последните премиерни заглавия на Театър „София“. Лилия Маравиля е преуспяла модна дизайнерка, която се влюбва в момичето, чиято кариера започва благодарение на Петра.

Театър „София“ ще гостува регулярно и в театър „Българска армия“ и Младежкия театър „Николай Бинев“. Сезонът започва от Пловдив и фестивала „Сцена на кръстопът“ с „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“ от Р. В. Фасбиндер. Билети за постановките в София могат да бъдат закупувани онлайн от сайта на театъра.