0

В ежди Рашидов показа картини на близо четири века, след като извади картини, обвити в тайни и загадки, от колекцията си. Сред тях са и творби на Рембранд. До този момент сегашният председател на парламента не се беше проявявал в публичното пространство като колекционер и предпочиташе той да показва собствените си творби. Но сега откри изложба в Арт галерия „Вежди“ с колекция от стари майстори.

Векове

Картините са от XVII, XVIII и XIX век. „55 години вече ги събирам. Ходя по битаци, антиквариати, къде ли не - и като видя нещо, което ме притегля, искам да го взема. Така че стана една прекрасна колекция“, заяви Рашидов на откриването. Той обяви, че обикновено около рождения си ден, който е на 14 декември, открива изложби със свои творби, но този път е решил да покаже някои от най-ценните неща със стари майстори в колекцията си. От над 400 творби е подбрал 20 и ги показва. „Вместо хората да ходят до Париж и Виена, могат да дойдат тук и да видят класиката на Европа“, допълни скулпторът.

Страст

„Това е моята страст. Тя е моето удоволствие. За първи път показвам тази колекция, защото хубаво е да се види освен моята чувствителност като творец, и моята страст като същия този творец, който събира стари майстори“, отбеляза Вежди Рашидов. Той обясни, че за разлика от по-богатите от него колекционери, които събират имена, а не произведения, при него е точно обратното.

На откриването дойдоха много художници, културни дейци, историци, имаше и политици.