0

П роектът за игрален филм на Виктор Божинов по едноименния роман на Милен Русков “Чамъ-кория” ще бъде реализиран с финансовата подкрепа на НФЦ, след като два пъти бе отрязан за държавна субсидия.

Това стана ясно, след като филмовият център обяви имената на двете ленти, одобрени за финансиране в последната конкурсна сесия. Художествената комисия е определила първото място за  „Чамъ-кория“, а на второ е „Поразените“ по едноименния роман на Теодора Димова с режисьор Петър Попзлатев.

Право 

„Благодаря на членовете на НХК при НФЦ, които оцениха „Чамкория“ и го поставиха на първо място! С оглед на създадените условия тази сесия сигурно ще бъде обжалвана, което ще спре и забави сериозно реализацията на филма! Подкрепям всеки, който има сериозни аргументи и причини да търси правото си“, пише Виктор Божинов в личния си профил във Фейсбук. Режисьорът добавя, че сесията с първия му пълнометражен филм „Възвишение“ също е била обжалвана и това е забавила реализацията му с година и половина. „Тези периоди каляват! Пътуването до Чамъ-кория ще е по-дълго от желанието“, допълва още режисьорът. Законовият срок за обжалване на сесията е 14 дни.

Заповед

Проектите за игрални пълнометражни филми „Чамъ-кория“ и „Поразените“ ще бъдат подкрепени финансово с над 3 млн. и половина лева, пише в заповедта на НФЦ. При нискобюджетните филми одобрен със субсидия от 650 000 лв. е проектът на Зорница-София „3 килограма щастие“. Нейната компания ще финансира и проекта, одобрен за макрофинансиране с 250 000 лв. - „Звезда Абрамович“. Общо 4 ще бъдат финансираните късометражни филми - „Пътят на охлюва“ на Деляна Манова, „Шоколад“ на Орлин Милчев, „Филоктет“ на Невена Андонова и „Боклук“ на Алексей Кожухаров.