0

Р ежисьорът Виктор Божинов се е снимал в култовия филм „Вчера“. Това разкри самият той след 35 г. на тържеството, с което бе отбелязана годишнината от създаването на незабравимата лента на Иван Андонов.

Бийтълс

Освен успешен режисьор на най-гледаните филми и сериали, той е и председател на Управителния съвет на „Филмаутор“, по чиято инициатива се проведе честването във връзка с 30-годишния юбилей на сдружението. По този повод Божинов връчи специална награда на един от авторите – писателя Владо Даверов. Преди да поднесе пластиката, той разказа, че във „Вчера“ е първата му поява на снимачна площадка. „Ако сте забелязали, в сцената във физкултурния салон стърчи една глава отляво – това съм аз. При късането на портретите на „Бийтълс“ - също“, разказа Виктор. „Не знаех, че това си бил ти. Ако знаех, щях да ти искам повече пари от авторски права“, пошегува се Даверов.

Съединение

Самият сценарист на любимия филм разказа любопитни истории около създаването му. „Като излезе романът, Немската гимназия в Ловеч ми се разсърди, затова го снимахме в Английската в Пловдив. Но без Иван Андонов този филм щеше да е немислим. Той е аристократ на духа, а това все повече липсва. Не знам дали знаете, че дядо му Иван Андонов е един от петимата, които правят Съединението. Той много се вълнуваше каква ще бъде реакцията на публиката и беше отишъл да види как ще се приеме, но не успял да си купи билет за първата прожекция в 10 ч. сутринта - киното било препълнено“, разказа Даверов.

Награда

След като е минал през комисията, на „Вчера“ е дадена втора категория, тъй като смятали, че филмът възпитава децата в лоша посока. „Затова на фестивала в Мичурин ни дадоха втора награда. Но интересът към него беше много голям и като отчетоха 1,8 милиона зрители, се принудиха да му дадат първа награда. Един писател сега се обръща в гроба, като го разказвам, но такива бяха времената тогава. Но такива са и сега“, добави още писателят. Той издаде, че готви продължение на „Вчера“ с Христо Шопов и София Кузева, като до два-три месеца се очаква да е готово.

Стайков щял да загине наистина

Владо Даверов призна, че актьорът Георги Стайков е щял да загине по време на снимките, в който героят му се удавя в канала. „Въпреки че имаше екип от водолази, много лекомислено постъпихме“, каза писателят. Той разкри, че не е присъствал на снимките, тъй като не обича да ходи, а за първи път е видял готовия филм ден преди официалната премиера. „Тогава събрах момчетата и им казах – утре ще се събудите звезди. Чочо ми отговори с реплика от филма - „Айде стига, бе“. Той го е разказвал и в негово интервю. Нямаше любовни истории между актьорите, а ги очаквахме“, добави още сценаристът.