0

С ериалът "Емили в Париж" на платформата "Нетфликс" изостри отношенията между столиците на Франция и Италия след изказване на президента Еманюел Макрон. От италианска страна засега главно действащо лице в спора е кметът на Рим Роберто Гуалтиери.

ИЗТЪРВА Я: Жената на Макрон стана актриса, остана без дрехи! (СНИМКИ+ВИДЕО)

Ябълката на раздора е мястото, където се развива действието в поредицата, чийто четвърти сезон започна през август. В края стана ясно, че главната героиня ще се премести в Рим. Звездата от сериала Лили Колинс, която е в ролята на Емили, обяви новината в предаването "Добро утро, Америка", а се появи и в официалното видео, отпивайки от чаша капучино с изписана на дъното цифра пет. "Няма място като Рим!", каза тя с намигване.

Решението на сценаристите Емили да изостави Париж за сметка на Рим сериозно подразни френската столица и предизвика реакция от най-високо ниво - директно от Елисейския дворец. И това съвсем не е случайно - сериалът предизвика значителен ръст на туристите в града и допълнително го популяризира.

Макар че поредицата е критикувана, че не показва реалния живот и по-бедните райони на града остават извън кадрите, филмът има положително влияние върху туризма, сочи проучване, проведено от Националния филмов център на Франция през януари и цитирано от Си Ен Ен. Около една десета от туристите решават да посетят страната, след като са гледали конкретен филм или сериал, а при 38 на сто от анкетираните това е благодарение на "Емили в Париж" , показват данните. Отчетен е също ръст на търсенето и закупуването на недвижими имоти в града, предаде БТА.

Сериалът е толкова популярен, че дори първата дама на Франция Брижит Макрон се съгласи да се снима в него. Тя играе себе си в продукцията, появи се за няколко минути в епизод, излъчен преди около месец.

Идеята ни хрумна по време на среща в Елисейския дворец, разкри Лили Колинс пред списание "Ел". "Брижит Макрон е почитателка на сериала и прие да се появи като себе си с голяма доза чувство за хумор", отбеляза актрисата.

"Емили в Париж" в Рим няма смисъл", реагира и президентът Еманюел Макрон на сюжета за петия сезон в интервю за изданието "Варайъти". И отбеляза, че "ще се борим упорито", за да продължи действието в поредицата да се развива във френската столица. "Сериалът "Емили в Париж" е много положителен от гледна точка на привлекателността на страната", добави Макрон пред изданието. Той не скри, че е горд от участието на съпругата си във филма.

Президентът обаче не планира да се включи в продукцията, въпреки че обещава да се впусне в битка за сериала. "Аз не съм привлекателен като Брижит", каза той пред "Варайъти".

Кметът на Рим Роберто Гуалтиери реагира на изказването на френския държавен глава с публикация в социалната мрежа Екс. "Скъпи Еманюел Макрон, не се притеснявай: Емили e много добре в Рим… не можеш да контролираш сърцето: нека я оставим да избере". Градоначалникът също така каза, че разговарял с кметицата на Париж Ан Идалго по повод коментарите на Макрон за сериала. "Приемаме преместването на Емили в Рим като потвърждение, че нашият град става все по-важен…", отбелязва Гуалтиери. И не забрави да напомни отново: "... смятаме, че Макрон трябва просто да се отпусне".

Кметът на Рим дори изрази надежда, че "...Макрон се е пошегувал, защото би трябвало да знае, че продуцентска компания като "Нетфликс" не приема заповеди от държавни глави и не взема решения на базата на политически натиск", добави Гуалтиери пред излизащото в Рим издание на "Холивуд рипортър".

Създателят на сериала Дарън Стар, известен и със създаването на "Сексът и градът", се опита да потуши напрежението, като обяви, че в петия сезон приключенията на Емили ще бъдат и в Рим, и в Париж. "Емили ще има присъствие в Рим. Това не означава, че тя няма да бъде в Париж", каза той в разпространено изявление, цитирано от сайта на списание "Пийпъл".

Стар обясни пред изданието, че е решено действието да се премести в Рим, за да се "разшири вселената".

"За мен Рим е като другия голям романтичен град в Европа и с Париж са малко като ин и ян", е мнението на Дарън Стар. "А и историята ни отведе там. Знаете, че Италия - също като Франция - е известна с модата, дизайна, стила, но по един различен начин". Изпращането на Емили в Италия e породено от желанието на Стар „да изпревари аудиторията и да я заведе на неочаквани места" и да докаже, че „шоуто може да има по-голям отпечатък".