0

В ладо Пенев днес чества 66-и рожден ден и той съвпада с юбилейното 50-о представление на „Великденско вино“, където той играе ролята на поп Кръстю.

Самият актьор обаче заяви пред „Телеграф“, че не вижда знаменателно съвпадение на двете неща. „Просто съвпадна рожденият ми ден с датата, когато се случва петдесетото представление“, обясни скромно звездата на сцената и екрана. От Народния театър така подредили нещата, че най-добрата си роля от последните години да играе баш на рождения си ден.

Награди

За ролята си на поп Кръстю Владимир Пенев обра всички важни награди в театъра у нас миналата година – взе и „Икар“, и „Аскеер“, с което се превърна от много малкото актьори в списъка с двата приза за едно и също нещо. И преди години Пенев също имаше двете награди за една и съща роля.

„Не бях много съгласен, но ме убедиха. И се получи нещо наистина много хубаво“, разказва актьорът пред „Телеграф“ за перипетиите около постановката на „Великденско вино“. Пиесата на Константин Илиев е поставена от Явор Гърдев. „Великденско вино“ е може би най-добрата съвременна българска пиеса. Изключителна като текст, като композиция, издържана е по всички правила на световната драматургия. Изумителна! Невероятно заредена с емоции, с мисли... А в същото време е и силно комуникативна, въздействаща, веднага влиза под кожата на зрителите - като текст, като тема, като как може да се случи това нещо по Великден, без да има моят герой, поп Кръстю, с кого да сподели всичко това освен с един ням човек“, разказва още Владимир Пенев.

Лоза

Владо Пенев разказа още, че прочутата дива лоза, с която е обрасъл домът му в центъра на София, е заела нови територии по сградата, но още има място. Амбицията на актьора е цялата сграда да бъде обгърната от зеленина.