0

„Направих ремонт, сега подреждам къщата, бавно върви, но само аз мога да го направя“, каза Владо Пенев пред „Телеграф“.

И уточни: „Ремонтът приключи отдавна, сега си подреждам къщата. Нямам майстори, които да псувам, свършиха си перфектно работата, сега се опитвам да подредя всичко. Рано или късно ще го направя“.

Влюбен

„Маниакално съм влюбен в София, това е моят роден град“, каза още актьорът Владо Пенев пред „Телеграф“. В Деня на София той бе удостоен с наградата на столицата за ярки постижения в театъра. Пред „Телеграф“ Владимир Пенев разказа още: „Много поколения назад съм софиянец, имам родословие по бащина линия и от Кюстендилско. Но София е моето място. Много обичам моята си улица в центъра, на която съм роден. Това, че от години съм почетен гражданин на София, е забележително, а и сега наградата за театър още повече ме радва. Мисля си, че това е сериозно, което съм направил с тази роля от „Великденско вино“.

Запитан кои са му любимите места, актьорът сподели пред „Телеграф“: „Много обичам тази част от София, центъра, която познавам, която съм обхождал, където съм тичал като малък, където съм живял. Това са ми любимите места от града. Правя всичко възможно и аз да го направя такъв, какъвто би се харесал на повечето хора. Да бъде по-чист, по-зелен. Ето, цялата сграда, в която живея, се опитвам да я направя чиста и зелена“.

Финци

Столичната община връчи награди и за други ярки постижения в културата. Обичаният от поколения актьор Ицхак Финци получи признанието за изключителен принос.

БТА

А специалната награда на София получи филологът проф. Кирил Топалов.

БТА

Но в областта на литературата бе отличен проф. Божидар Манов.

Той е известен предимно като киновед, но има и сериозни постижения в белетристиката. А излязлата тази година негова книга „Хора с прякори“ бе определена като едно от най-сериозните постижения в литературата ни през последните години. Наградата за визуално-пластично изкуство отиде при Софийската градска художествена галерия. Режисьорът Иван Павлов бе отличен за филма си „Пролетно равноденствие“. Бяха връчени и други отличия.