0

З апочнаха репетициите за новия спектакъл „Великденско вино“ по Константин Илиев в Народен театър „Иван Вазов“.  В ролята на поп Кръстьо Никифоров влиза любимецът на публиката Владо Пенев. 

Състав

Екипът вече си пожела успех и на добър час с бутилка шампанско, а наздравицата беляза и  старта на репетициите. Освен Пенев на сцената ще видим още и Павлин Петрунов, който ще се превъплъти в Гечо Немия. 

Режисьор на спектакъла е Явор Гърдев. Сценографията е на Павел Койчев, костюмография Свила Величкова и музика Калин Николов. Пред „Телеграф“ режисьорът Явор Гърдев отбеляза, че от 3 г. екипът очакваше възможността за среща с възкресеното присъствие на Апостола. 

Коментар

„Няколко месеца преди 150-ата годишнина от обесването на основателя на Вътрешната революционна организация – Васил Иванов Кунчев, имаме случай да възкресим присъствието му чрез въображението си. От три години насам екипът на настоящия спектакъл, облегнат на солидните плещи на двамата си доайени – драматурга Константин Илиев и художника Павел Койчев, бавно и търпеливо очакваше възможността за среща с възкресеното присъствие на Апостола - сподели пред „Телеграф“ Явор Гърдев и допълни: - Именно в град София, където преди век и половина бе вдигнато бесилото, и именно на улица "Дякон Игнатий", всекидневно напомняща ни с името си кого сме изгубили на това бесило, ще чуем отново обвиненията на поп Кръстьо Тотев Никифоров с пронизващите думи на Константин Илиев, сред образите на Павел Койчев и в споделената болка и радост от онова тихо, мъдро, дълбоко и истинско родолюбие, на което все още са способни творци като тях двамата. Дори във време, когато лицата на светците се татуират по прасците“.