0

Г олям скандал се заформя, след като хванаха световна звезда в кражба на костюм.

За срамната постъпка вдигна шум ограбеният дизайнер Хаджиме Сораяма в остра публикация в Instagram.

Крадлата се оказа Бионсе, а обектът на зараждащия се скандал е костюмът,в който тя направи турнето си под наименованието Renaissance Tour.

42-годишната певица се появи в тоалет, чийто създател на практика е 76-годишният японски дизайнер Сораяма, за сингъла си My House.

Феновете й не искат да се примирят с тази кражба и твърдят, че костюмът й може да е вдъхновен от по-ранни източници.

Художникът бе критикуван от членовете на BeyHive в коментарите, като някои от тях изтъкнаха, че собствените му дизайнерски решения изглеждат силно вдъхновени от по-ранни концептуални произведения на научната фантастика, които по същия начин биха могли да вдъхновят и Бионсе.

Сораяма обаче е категоричен, че певицата е отмъкнала металния му тоалет с характерни антени, шипове и шлем.

Художникът представи в понеделник в социалните мрежи свои скици и илюстрации, създадени далеч преди изявите на Бионсе в аналогично сценично облекло.

Илюстрациите на Сораяма представляват класически рисунки от научната фантастика от средата на 20-ти век и представат жени, облечени в сребърни костюми и носещи подобни шлемове с почти идентичен иглоподобен шип, стърчащ от ушите.

Сораяма е активен и създава вдъхновени от научната фантастика дизайни от началото на 70-те години на 20 век. През 1983 година той започва да прави илюстрации на еротични хуманоидни роботи.

За да обоснове своята позиция относно кражбата на проекта му, Сораяма включи снимка на масивния видеоекран на един от концертите на Бионсе, който я показваше в близък план.

Публикацията на твореца също така опроверга предположенията на феновете, че Бионсе е сътрудничила със Сораяма или поне е получила разрешението му да използва дизайните му.

От постовете му в Инстаграм обаче не стана ясно дали той планира да предприеме съдебни действия срещу нея или просто иска да се изяви онлайн. Той пише: „Можеше поне да поиска съгласието ми, щях дори да и направя много по-добър костюм за сцената.“.

Предстои да видим как ще се развие тази кражба и ще влезе ли в съда световната музикална звезда за нарушаване на Закона за авторско право. Засега тя не се признава за виновна в кражбата, а твърди, че всъщност вдъхновенията били навсякъде около нас.