0

В оенните действия в Близкия изток разделиха целия свят на поддръжници на израелската и палестинската кауза. Всеки има своя версия за това чия е вината за поредната кървава вълна от насилие. През седмицата 55 холивудски знаменитости написаха отворено писмо до президента на САЩ с призив за мир.

Но извън този призив звездите са на диаметрални позиции за конфликта в Газа. В първите часове на конфликта в профила си в Инстаграм реагира Гал Гадот, която освен с превъплъщението си в Жената чудо е известна и с това, че е служила в израелската армия. Тя призова за твърда и безкомпромисна подкрепа за израелската кауза. На същата страна е и Мадона, като Кралицата на попа уточнява, че молитвите й са с децата на Израел. Мадона пусна в профила си в Инстаграм снимка с купчина тела на младежите, които бяха избити на музикалния фестивал близо до Газа.

На другия полюс са сестрите Бела и Джиджи Хадид. Те не за първи път застават на страната на палестинците. Най-лесното обяснение за това е фактът, че баща им е имигрант от Палестина. Той пристига в САЩ и натрупва милиони от бизнес с недвижими имоти. „Вие няма да изтриете Палестина!”, бе най-гневното послание на сестрите Хадид, които призоваха своите 80 млн. последователи в Инстаграм да упражнят натиск върху своите държавни ръководители.

Бизнес

Хадид бяха последвани от популярната певица Дуа Липа, която също агитира за палестинците. Тук обяснението е свързано не само с информационния повод. Дуа Липа дълго време бе гадже с третото дете от клана Хадид - брата Ануар.

„Лос Анджелис Таймс” пък писа в редакционна статия, че независимо от това кой ще вземе надмощие, големите победители ще бъдат Марк Зукърбърг и Илон Мъск заради милионите, които заработиха  социалните мрежи, съответно Фейсбук и Х (бивш Туитър). Самият Мъск влезе в конфликта, като цензурира и свали пост на иранския аятолах Али Хаменей, който призоваваше Израел да бъде заличен.

Във вихъра на спора влезе и инфлуенсърката Сара Джо Шамон. Ако името не ви говори нищо, уточняваме, че става дума за бившата порнозвезда Миа Халифа. Тя е отличен пример за това как конфликтът може да бъде осребрен. Халифа е родена в Ливан в християнско семейство. Тя нашумява през 2014 г., когато получава смъртна присъда от Ислямска държава. Причината - Халифа снима порнофилми с хиджаб.  Снимка на Халифа с хиджаб и пистолет в ръка изгрява на корицата на «Вог».Тогава решава да зареже порното. За цялата си кариера от около година тя твърди, че е получила мизерните 12 хиляди долара.

Истината лъсва, когато продуцентът Бангброс публикува документи, че само от тях тя е получила почти 300 хиляди долара за порноизпълненията с хиджаба. Почти 10 години по-късно тя е на обратния полюс и се вживява в ролята на говорителка на Хамас и осъжда „ционисткия апартейд“. Тя обаче отива прекалено далеч, като пуска съвети към терористите да започнат да снимат клиповете си хоризонтално, а не вертикално и да използват 4К резолюция. Това отприщи огромна вълна от ярост към ливанката, но пък трафикът към профилите й в пет социални мрежи стана чудовищен. Името на Халифа стана супер популярно в световните търсачки. Междвременно тя реши да се раздели с къщата си за четири милиона долара и да си купи по-скъпа. Вече разполага с колекция от 14 луксозни спортни коли. Според независими оценки само трафикът в Х й носи над 50 хил долара месечно.

Гняв

Актрисата с еврейски корени Натали Портман написа гневно писмо до Червения кръст и призова световната организация да спре да помага и да съжалява палестинските деца, а да подкрепи израелските деца - бежанци и тези, които са държани като заложници. На нейна страна застана и риалити звездата Ким Кардашян. Тя има арменски корени. Родът й бяга в началото на миналия век в Израел, а по-късно в САЩ. Кардашян обвинява ислямистите в безкраен геноцид спрямо арменци, евреи и други малцинствени общности.

„Значи, когато трябваше да сме срещу Русия, всички си сложиха украински знамена на профилите, а когато става дума за Палестина - не било коректно“, реагира поппевицата Зара Ларсон. Палестинско знаме сложи на профила си известният турски актьор Джанер Топчу. Комедийната актриса Ейми Шумър призова в профила си в Инстаграм да се спрат медиите, които публикуват лъжи за еврейски удари срещу Газа. Всъщност това беше най-безобидният пост на Шумър. Другите бяха скандални и обидни и профилът й беше блокиран. Твърдо „за“ палестинците се изказа носителката на «Оскар» Сюзан Сарандън, която от години подкрепя каузата за независима палестинска държава.  Певицата Барбара Стрейзънд пък е твърдо на страната на Израел. Тя е номинирана за най-високото държавно отличие на страната.

Прекалено

Актрисата Джейми Лий-Къртис пък изпадна в много неудобна ситуация. В профила си в социалните мрежи тя публикува снимка на малко момче, което носи още по-малката си сеста през развалините на разрушена сграда. Текстът към снимката беше „Ужас от небето“ и се обясняваше, че това са палестински деца, които бягат от бомбите на израелската армия. Но истината се оказала друга. На кадъра всъщност били еврейски деца, които бягат към укритие, за да се спасят от ракетна атака на Хамас. Тя изтри поста, но междувременно отнесе стотици гневни коментари, които я обвиняваха в лъжа и разпространение на фашиви новини.

В подобна ситуация се оказа и Джъстин Бийбър. Любимецът на тийнейджърките пусна в профила си снимка с разрушени от взривове сгради. Текстът към кадрите обясняваше, че това са резултатите от ракетния обстрел на Хамас, но се оказа, че това всъщност са палестински къщи, които са били сринати при ответните атаки на израелската авиация. „Пич, какво правиш? ПР-ът ти спи ли?“, коментира един от последователите на звездата.