0

А ктьорът Калин Врачански взе „Златен кукерикон“ – за ролите на Бепо и Тито Мерели в постановката „Комедия за тенори“ от Кен Лудвиг в Благоевградския театър „Н.Й. Вапцаров“. Режисьор е Асен Блатечки. Врачански не е в България и не взе наградата си лично по време на церемонията в Сатиричния театър „Алеко Константинов“.

Статуетки

С две статуетки бе удостоена постановката „Монолози за вагината“. Спектакълът на Театър „Бонини“ бе отличен в категорията „Женска роля“ – за изпълнението на Светлана Бонин, както и за режисурата на Стоян Радев.

Светлана Бонин не успя да приеме лично плакета, тъй като е под карантина, обясни нейният съпруг Христо Бонин. По думите му наградата е неочаквана. Той благодари на колегите на Светлана в представлението – актрисите Койна Русева и София Бобчева, и режисьора Стоян Радев, застанали зад проекта.

Надежда

За най-добър спектакъл бе обявен „Онзи, другият Ню Йорк“ – авторско представление на Ванина Кондова. В категория, наречена „Млада надежда“, призът грабна Пепа Николова – за ролята на Елена в „Летните оси ни хапят даже през ноември“ от Иван Вирипаев, режисьор Павло Гатилов в ДТ „А. Будевска“, Бургас. На сцената актрисата посвети наградата си на Борислав Чакринов. „Това е човекът, който ме хвана за ръка и ме поведе по пътя на театъра с много любов“, каза тя. Чакринов бе удостоен посмъртно с извънредна награда за значим принос в развитието на Сливенския драматичен театър, Театър „София“, Сатиричния театър, Народния театър, за създаването на Малък градски театър „Зад канала“ и дългогодишното успешно ръководене на Бургаския драматичен театър.

Режисьорът Теди Москов прие лично „Златен кукерикон“ за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев. „Значи ти ми даваш награда на името на баща ти. Аз ще ти дам на името на майка ми – Рада Москова“. С тези думи Москов се обърна към Ивайло Калоянчев, който му връчи наградата.