0

В торият игрален филм на режисьора Павел Веснаков „Безветрие“ ще има премиера на фестивала в Карлови Вари, съобщиха от Националния филмов център.
Лентата ще се състезава в програмата Proxima, която показва филми на автори от цял свят, експериментиращи с киноезика. 

Интервю

В последното си интервю за „Телеграф“ Павел Веснаков загатна, че му предстои нещо голямо: „Живот и здраве, се надявам скоро да имаме новини и за световната премиера на втория ми игрален филм “Безветрие”, в него Fyre изпълнява главната роля“.

Потърсен за коментар вчера, той каза: „След години отсъствие Калоян се завръща в родната си България, за да продаде апартамента на покойния си баща. Това, което първоначално изглежда като рутинна задача, лишена от емоции, постепенно се превръща в пътуване до дълбините на неговото същество, където той се сблъсква с далечни травми, но също така поема по нов път към себеоткриването.

Докато детството е изпълнено с усещания и шумоленето на вятъра, зрелостта е състояние на крехко безветрие и избледняващи спомени за най-близките ни“. Веснаков дава колоритни екзистенциални рефлексии за природата на семейните връзки и личностната идентичност във времето.

„И все пак той разсъждава и върху съвременна България, където гробищата на първоначалните й жители се заменят със сенчести казина и където културната памет избледнява в страна, измамена от илюзорна визия за икономически просперитет“. Това всъщност пише изданието “Варайъти“ за филма.

Рапър 

Филмът на Павел Г. Веснаков разказва историята на млад мъж, който се прибира в България, за да продаде апартамента на починалия си баща. Рутинната на пръв поглед задача се превръща в пътешествие назад във времето, чрез което трябва да превъзмогне травмите от миналото.

В главната роля ще видим Огнян Павлов, популярен като рап изпълнителя Fyre. Във филма участват още Веселин Петров, Надя Дердерян, Михаил Мутафов, Константин Трендафилов, Лидия Вълкова, Васил Бинев и други. Оператор е Орлин Руевски.

Филмът е продуциран от Веселка Кирякова, „Ред Карпет“ в копродукция с италианската компания dispàrte, копродукция за България Transformers, финансиран от ИА „Национален филмов център“, Министерство на културата в Италия и Евроимаж. Световен разпространител на филма е френската компания Alpha Violet. Разпространител за България е Purple Rain.