0

М узиката на изпълнители като Тейлър Суифт, Лейди Гага, Дрейк, Би Ти Ес и други може да бъде свалена от популярното видео приложение ТикТок в четвъртък, съобщиха световните осведомителни агенции.

Най-голямата музикална компания Universal Music (UMG) обяви във вторник, че не е успяла да договори удължаване на лицензионното споразумение с ТикТок, което изтича на 31 януари.

В отворено писмо на UMG се посочва, че ТикТок "се опитва да изгради бизнес, основан на музиката, без да плаща справедлива цена за музиката" и обвини приложението, че "тормози" компанията да приеме сделка "на много по-ниска от справедливата пазарна цена, която не е съобразена с неговия експоненциален растеж". От музикалната компания казаха, че платформата предлага на изпълнителите и авторите на песни сума, която е "само част от ставката", която други големи социални платформи им плащат.

Освен това ТикТок допуска на платформата музика, създадена от изкуствен интелект, и настоява свободата да продължи да го прави да бъде изрично посочена в лицензионното споразумение. Universal Music обвинява ТикТок, че "спонсорира замяната на артистите с изкуствен интелект". Музикалната компания критикува платформата и за това, че прави малко срещу пиратството и за премахване на проблемно съдържание като фалшиви порнографски изображения на артистите, предаде БТА.

От ТикТок определят критиките на UMG като "фалшиви" в изявление, изпратено до Ройтерс. От платформата посочват, че действията на UMG не са в интерес на изпълнителите, авторите на песни и на почитателите. ТикТок генерира само около един процент от общите приходи на UMG, посочват от музикалната компания. Тя сключи споразумение със социалната медийна платформа през февруари 2021 г., което позволява на потребителите на приложението да инкорпорират клипове от музикалния каталог на UMG във видеоклиповете си.

Не за пръв път музикалният бизнес има спорове с ТикТок, отбеляза "Билборд". През 2019 г., когато платформата тъкмо започваше развитието си, Националната асоциация на музикалните издатели в САЩ призова Конгреса да разследва ТикТок за потенциална кражба на авторски права. По това време бе съобщено също, че ТикТок действа въз основа на изтекли споразумения от времето, когато платформата придоби Musical.ly в края на 2017 г.