0

С 40 години подмладиха големия актьор Павел Попандов, разкри пред „Телеграф“ самият той.

Това се е случило заради новата му роля във филма „Не затваряй очи“ на режисьора Николай Егерман. Премиерата му е на кинофестивала „Златна роза“ във Варна, но ще мине без присъствието на любимеца от НЛО.

За първи път

„Интересна е ролята, защото има ретроспекции, които са свързани с миналото. Затова се наложи да ме подмладят, а това е много трудна работа и ми е любопитно как е станало. Направихме дублите в 80-те години и днешно време. Засега е ясна работата, лесно става, но тогава... С Мария Каварджикова играем семейство и сме майка и баща на един от главните герои. Тя е с побелели коси, състарявали са я повече, че тя е младолика и при нея подмладяването става доста по-лесно. При нея по-силно трябваше да се подчертае подмладяването“, разказа пред „Телеграф“ Павел Попандов.

Той обаче не може да разкаже повече за участието си в лентата. „За пръв път ми се случва да ме питат за филм, в който участвам, но не съм гледал. Така се стекоха обстоятелствата. Не мога да отида на фестивала, че имам проблем. Без да знам какво е станало, не става работата. Като мине фестивалът и се върнат в София, ще се направи една прожекция и тогава ще мога да го видя“, добави звездата. 

Благословия

Създателите рекламират „Не затваряй очи“ като първия православен филм, тъй като е заснет с изричната писмена благословия на Светия синод. „Това определение според мен е неправилно, тъй като всички филми, които са правени от православните християни, са православни. Да, в този в по-голяма степен е застъпена религията. Има една линия във филма - момиче, което е болно от рак и брат й се грижи за нея, прави всичко възможно за нея. Има силна молитва и вяра да се помогне на това дете“, каза още Павел Попандов.

„Не затваряй очи“ е екранизация по едноименния роман на писателя Мартин Ралчевски, който е и сценарист на филма. В главните роли са някои от най-големите звезди на българското кино и театър – Павел Попандов, Кръстю Лафазанов, Ирена Милянкова, Николай Урумов, Мария Каварджикова, Христо Гърбов, Влади Карамфилов-Въргала, Ирен Кривошиева, Марин Янев, Георги Къркеланов, Александър Кънев и др.

Максим Генчев избрал режисьора за Левски и Ботев

Режисьор е Николай Егерман (38), завършил кино- и телевизионна режисура в Нов български университет, а в момента студент по теология в Богословския факултет на Софийския университет. Това е дебютният му филм. Досега Николай Егерман е играл във филма на Максим Генчев „Гераците“ в ролята на Павел и е бил първият избор на Генчев за ролите на Левски и Ботев.

Филмът „Не затваряй очи“ проследява историите на двама герои, Петър и Павел, които живеят в различни епохи – Петър през 80-те години на ХХ век и Павел в настоящето. Петър преживява трагедия – губи сестра си в инцидент и е изгонен от дома си.

В същото време Павел се бори със страданието на своята сестра, която е болна от рак. Житейските им пътища се преплитат чрез божия промисъл, а съдбите им си взаимодействат, за да намерят пътя към доброто.

Според сценариста Мартин Ралчевски „Не затваряй очи“ е „важна крачка напред в българското кино, особено в жанра на религиозното кино, който досега не е бил развит у нас“.