0

С имфоничният оркестър на чешкото радио ще изнесе концерт с участието на българската цигуларка Диана Чаушева. 

Събитието ще се състои на 29 февруари 2024 г. във Витлеемската капела на чешката столица, съобщи Българският културен институт в Прага на своя сайт.

Под диригентската палка на Алена Йелинкова чешките оркестранти и българската цигуларка ще изпълнят композициите „Приказка за прекрасната Мелузина“ на Феликс Менделсон-Бартолди, „Момченцето и Далечината“ – световна премиера на творбата на Яна Ворошова, „Фаустовска фантазия“ от Хенрик Виенявски по операта на Шарл Гуно и Симфония № 7 в си минор „Недовършена“ от Франц Шуберт.

Диана Чаушева е родена през 2007 г. в Самоков. Пораствайки в семейство на музиканти, избира цигулката за свой инструмент, когато е едва 6-годишна, след което става ученичка в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София, където продължава обучението си и до днес. Тя е лауреат на редица национални и международни музикални конкурси, сред които и призова награда от 56-ото издание на международния конкурс за млади музиканти „Концертино Прага“, който се организира всяка година от чешкото радио.