0

Д ве години и един месец. Точно толкова продължи съдебната сага за Мартин Влахов, бивш танцьор в ансамбъл „Пирин“.

Той и колегите му Александър Седевчов и Данаил Атанасов бяха уволнени дисциплинарно през февруари 2022 г. от бившия кмет Илко Стоянов заради три отказа да изпълнят заповеди за тестване за ковид преди концерти. По този начин те не изпълнили трудовите си задължения. След като бяха изхвърлени от ансамбъла, тримата излязоха с обща позиция и разкриха някои от управленските недомислици по време на пандемията. Например - докато танцьорите на ансамбъла били длъжни да се тестват преди всеки концерт, пропускателният режим за зрители в зала „Яворов“ бил свободен и безконтролен.

Нарушение

Делото стигна чак до Върховен касационен съд, след като община Благоевград обжалва решенията на по-долните инстанции за отмяна на най-тежкото дисциплинарно наказание на Мартин Влахов. Магистратите са категорични, че той не е извършил нарушение на трудовата дисциплина. Изводът им се базира на показания на негови колеги, според които в концертите им вземат участие 12 или 14 от общо 18-те двойки на фолклорния ансамбъл, а за въпросните 3 концерта Влахов не бил включен като участник. Решението било взето от главния художествен ръководител 6 дни преди първата заповед на кмета и 27 дни преди втората. Според съдиите Влахов не е бил длъжен да се тества, което прави и дисциплинарното му уволнение незаконно. На практика той е присъствал на репетициите, бил е в публиката, бил е на разположение за всеки концерт, този извод правят магистратите.

Разходи

„Справедливостта възтържествува. И тримата колеги вече сме възстановени от съда на работа поради неправомерно уволнение. Данаил е част от ансамбъла още от миналата година, но аз ще преценя дали да се върна. Искам да благодаря на съдиите за безпристрастната работа по делата ни и за професионализма. Удовлетворен съм от тяхното решение. Ние никога не сме отказвали да си направим тест за ковид, бяхме „сготвени“, сподели вчера за „Телеграф“ Мартин Влахов, който ръководи танцова школа в Благоевград. Община Благоевград е осъдена да му плати съдебните разходи във всички инстанции, както и 6223.80 лева обезщетение за оставането без работа поради незаконното уволнение в периода 06.02.2022 г. - 16.08.2022 г.