0

Т ърсят новия Апостол Карамитев в Народния театър „Иван Вазов“ и за това кандидати са 70 различни проекта, научи „Телеграф“. От комици до артисти по експериментален театър са подалите заявки. Всичко това ще се случи на сцената на 4-тия етаж в театъра, носеща името на Апостол Карамитев. Накрая ще останат максимум три проекта, които ще бъдат представени пред публика. Поводът е 100 години от рождението на легендарния актьор. Но първо ще има така нареченото събеседване с няколко одобрени проекта, които ще бъдат сведени в крайна сметка до 3.

Хенри VIII

Въпросната сцена „Апостол Карамитев“ е създадена от самия него като място за представяне на моноспектакли. Първият в нея е по „Хенри VIII“ на Шекспир, който Карамитев превръща в един монолог. Публиката стои в захлас и направо със зяпнала уста слуша какво говори актьорът. И се случва така, че всички мълчат накрая, а после следва буря от аплодисменти и възторжени викове, за която до ден днешен се говори не само в кулоарите на Народния театър.

Разбира се, за широката публика Апостол Карамитев е известен най-вече с кинокомедиите си като „Любимец 13“ и „Специалист по всичко“, с драмите „Бялата стая“, „Рицар без броня“ и „Сватбите на Йоан Асен“. Но в театъра той изпълнява преди всичко лирико-драматични роли. Освен гениалното превъплъщение в крал Хенри VIII той на 40-годишна възраст играе в „Ромео и Жулиета“ заедно с жена си Маргарита Дупаринова. Играе Христофоров във „В полите на Витоша“, Глумов в „И най-мъдрият си е малко прост“, Симеон в „Монахът и неговите синове“ и т.н.

Подбор

От Народния театър съобщиха, че една от основните теми през новия сезон тази и догодина ще е посветена на вековния юбилей от рождението на легендарния актьор. Самата сцена на 4-тия етаж в последните години се превърна в място за високо актьорско майсторство, където се търсят и по-експериментални форми. Както каза пред „Телеграф“ Емануела Шкодрева, която често участва в постановки там: „На сцената на 4-тия етаж е много по-отговорно за мен да играя, знаейки, че носи духа и името на Апостол Карамитев, отколкото където и да е другаде“.

Сега новите проекти може и да не родят новата звезда, но пък със сигурност ще покажат някои нови и модерни насоки в театъра. През януари се очаква да започнат първите репетиции.