0

Л егендарният сценограф, обличал Шекспир, Чехов, Гогол, Радичков, взе „Икар“ в старчески дом. Вечеслав Парапанов - Вечо не успя да стъпи на червения килим заради здравословното си състояние. Лично шефът на Съюза на артистите Христо Мутафчиев му занесе статуетката.

Това се похвалиха от дома за възрастни „Сердика“, като показаха и снимка на твореца. Вечо беше отличен в една от трите специални награди - тази за чест и достойнство, а Богдан Томов коментира, че това е „велик момент“.

„Оскар“

“Този момент ще остане в спомените на всички домуващи, които отпразнуваха успеха на Вечеслав като нещо по-велико дори от оскарите! Дъщеря му донесе вкусни хапки и охладени питиета, партито беше на терасата, във фоайето, в ресторанта, общо взето - навсякъде! Имахме и музика на живо в този ден - нашият страхотен акордеонист Валери се погрижи да вдигне настроението на максимум!”, допълниха от дома.

История

Вечо е една от легендите в българската сценография. Известен е и като голям бохем и близък приятел с Чапа, Агент Тенев, Стефан Мавродиев и покойната Татяна Лолова. В биографията му се казва, че е облякъл стотици големи актьори и актриси.

Вечо с Чапа, агент Тенев, Стефан Мавродиев и Татяна Лолова

 Вечо с Чапа, агент Тенев, Стефан Мавродиев и Татяна Лолова
Агент Тенев

Постановките, в които е записал името си, са десетки. Сред тях са „Отело“, „Омайна нощ“, „Случайната смърт на един антихрист“, „Син портокал“, „Тайният живот на мисис Уайлд“ и т.н. Преди 7 години Парапанов чества 70-годишния си юбилей във ВИП салона на Народния театър „Иван Вазов“.

„Шекспир, Чехов, Гогол, Молиер, Радичков са само малка част от драматурзите, издигали снага срещу таланта и нестандартната творческа мисъл на известния сценограф и плакатист Вечеслав Парапанов-Вечо“, написа тогава Агент Тенев във Фейсбука си.