0

К ралицата на Йордания Рания има много поводи за празнуване тези дни.

Съпругата на крал Абдула навършва 53 години на 31 август, месеци след като семейството имаше няколко повода за радост. Нейният син, престолонаследникът принц Хюсеин и наследник на трона на една от най-старите монархии в Близкия изток се ожени за принцеса Раджва през юни. Бляскавото събитие бе най-голямата кралска сватба от години, а не него присъстваха повече от 1700 гости. През март сестра му, принцеса Иман, се омъжи за Джамил Александър Термиотис, финансист от Ню Йорк.

За майката на четири деца беше важно да даде съвет на двете си деца как да се справят със семейния живот. През юни крал Абдула и кралица Рания отбелязаха и 30-годишнината от своята венчавка.

„Бракът е като всяко друго начинание в живота“, отбеляза кралицата пред Fox News. „Трябва да положите много усилия, за да сработи. В началото на всеки ден давате най-доброто от себе си на работа, така че давайте най-доброто и на партньора си… в името на брака и дома, който споделяте, но също така семейството, което искате да създадете", съветва Рания.

„Понякога е лесно да попаднете в капана на самодоволството в брака, точно както е да станете самодоволни в други области на живота“, каза Рания. „И така, моят скромен съвет е: Направете всичко възможно за половинката си и не забравяйте да се забавлявате малко“, посочва кралицата на Йордания.

Рания посочи още, че се радва да гледа как децата й намират лоялни, любящи партньори.

„Беше по-възнаграждаващо, емоционално и поразително, отколкото някога съм си представяла“, каза тя. „Като родител нищо не може да ви направи по-радостни от това да виждате децата си щастливи и съм толкова благодарна, че Хюсеин и Иман са благословени с партньори, които правят точно това.“

„Виждайки моята дъщеря да седи до баща си в бялата си рокля … не можах да сдържа сълзите си“, спомни си Рания. „И само няколко месеца по-късно дойде време за сватбата на Хюсеин, която беше незабравим ден за нас и за цялата страна. Атмосферата в Йордания беше различна от всичко, което някога съм изпитвала, и семейството ми и аз дължим всичко на йорданския народ", подчертава тя.

„Бяхме толкова развълнувани да ги видим празненствата из цялата страна – това наистина показа колко близко и обединено е нашето йорданско семейство“, продължи кралицата. „Този ​​вид истинска радост и привързаност са ценни и това е нещо, което никога не забравяш. Толкова съм благодарен на всички, които се събраха да отпразнуваме Хюсеин като син и брат и да посрещнем Раджва с отворени обятия.“

Кралица Рания отбеляза, че принцеса Раджва веднага се е вживяла в новата си роля на член на кралското семейство .

„От самото начало тя прегърна Йордания като дом и нейните хора като свое семейство“, сподели тя „Преди няколко месеца Раджва и Хюсеин се спряха на инициатива, която подкрепя амбициозни художници със зрителни увреждания, и беше радост да я видя да започва разговори по начин, който изглеждаше като втора природа за нея – не само заради творческия й произход, но защото тя се интересуваше от техните истории."

Като типична свекърва, кралицата вече е загрижена за внуци. И се надява да бъде "готина баба".

„Искам да се забавлявам и да създавам красиви спомени с тях и да бъда до тях във всичките им важни етапи“, каза тя. „Толкова съм развълнувана да им чета, да си измислям истории и да ги водя на приключения. Децата винаги правят живота по-ярък, така че не мога да си представя колко цветни ще бъдат нещата, когато съпругът ми и аз най-накрая имаме свои внуци.“

Сред две кралски сватби другите две деца на кралицата също се радват на успехи. Дъщеря й, 22-годишната принцеса Салма, се дипломира в Университета на Южна Калифорния през май. Най-малкото й дете, принц Хашем, на 18 години, получи дипломата си за средно образование същия месец.