0

31-годишната немска манекенка призна, че се е подложила на болезнена и скъпа операция "само за да изпълни желанието” на бившия си съпруг" да е висока 184 см. Днес тя горко се кае за решението си да се подложи на опасната хирургична интервенция. 

Терезия Фишер, която участва в немската версия на Big Brother, разказа своята история пред микрофоните на радио Mdr Jump, разкривайки за психологическата травма, започнала с токсична връзка и завършила с дисморофофобия (фиксация върху определена зона на тялото). 

„Срамувам се, защото се съгласих на операция, на която не трябваше да се подлагам“, заяви тя и призна ако можеше да върне времето назад не би похарчила 150 000 евро, за да модифицира тялото си. 

Заради непропорционалната дължина на краката спрямо останалата част от тялото си, Тереза ​​се възприема като чудовище. Но най-много я измъчва фактът, че се е поддала на психически натиск от страна на половинката си, недоволна от естествените й 170 сантиметра височина. 

„Знаеш, че харесвам високи жени. Наистина бих искал да ми угодиш.“ И след това отново: "Не можете да направите нищо без мен. Имате нужда от мен." Истинско насилие. "Ако чуете това 20, 30, 60, 70 пъти, тогава наистина започвате да вярвате, че сте нищо без него", спомни си Тереза за тормоза на бившия си.

Но кой би позволил да бъде извършена подобна операция и то с естетически цели. 

„Това е абсолютна лудост“, коментира професор  Алесандро Масе, директор на Първа ортопедична и травматологична клиника в Торино. 

„Тази операция съществува от доста време, практикува се само във високоспециализирани центрове, защото е много деликатна и се прилага само при екстремни състояния, от онкологично, травматологично или вродено естество, като например при нанизъм. Здрав човек с правилно развита костна структура тази процедура е етично неприемлива практика", смята професорът. 

Ортопедът обясни, че подобни операции “със сигурност дават траен резултат”, особено при онкоболни деца, но са възможни сериозни усложнения, които ги правят непрепоръчителни и то на двата крака. 

„Тази хирургична интервенция се прави само от абсолютна необходимост, и само ако има крайна необходимост от нея. Не защото самата операция е сложна, а защото е инвазивна и болезнена процедура, със силно въздействие върху живота на пациента”, уточнява професор Алесандро Масе. 

Накратко, това по никакъв начин не може да се сравни с естетическите интервенции, като поставяне на гръдни импланти.

„Най-много ме тревожи, че когато прочетат историята на тази жена, други хора може да си помислят, че това е осъществима операция или че могат да пораснат, само защото смятат, че не са достатъчно високи. Но това абсолютно не е така и тези хора трябва да внимават с всеки, който обещава, че може да го направи", предупреждава Масе. 

В изповедта си немската манекенка посочи, че е платила около 150 000 евро за операцията, но не каза къде и кога. Но дали това е правдоподобна цифра? 

"Няма сравними цифри, защото това е операция, която не трябва да съществува в никоя ценова листа. Със сигурност най-скъпата част е телескопичният пирон, който се вкарва в костта на крака и постепенно се удължава, с винтове или магнит. Има различни видове от тези импланти, много от които са били изтеглени от пазара през годините, защото са били дефектни. При тези импланти растежа на коста никога не надвишава един милиметър на ден”, разясни още професорът. 

Операцията за възстановяване на костите и удължаване на крайниците се извършва от известно време с техниката на Илизаров, разработена от сибирски лекар в началото на 80-те години. Нулевият пациент е италианският алпинист Карло Маури, като след счупване на пищяла единият му крак остава с 4 см по-къс от другия. Шест месеца след операцията той се връща към нормалния живот. 

„Операцията днес се състои от счупване на костта с отстраняване на болната или деформирана част и имплантиране на щифт, върху който ще расте костният калус, възстановяващата тъкан, която обикновено се среща след фрактура. Този процес е бавен, но това, което не е възможно, е изключителното удължаване на сухожилията, мускулите и нервите, които да, могат да растат с няколко сантиметра заедно с костта, но не и с 14 сантиметра, заключава Масе.

Според него това е игра на хaзарт, която може да има опустошителни последствия върху функционалността на крайниците.