0

Л или Иванова поздрави феновете и народа за Първи април с песен на Тончо Русев и Дамян Дамянов от 1967 г.

„Априлска шега“ е първата работа на певицата с Тончо Русев и Дамян Дамянов, като това сътрудничество после се превръща в едно от най-продуктивните в родната естрада, дало редица шлагери, както тогава се наричат хитовете.

Цитат

Лили даже цитира в социалните мрежи началото на стиховете на Дамян Дамянов: „Колко хубав изглежда животът/през април, този месец тъй мил!/Аз се влюбих във него, защото/теб видях през април.“ Навремето, когато песента излиза, мнозина фенове смятат, че това е направо автобиографичен текст. И че Лили пее едва ли не за своята лъжовна природа. Разбира се, в това няма нищо вярно. Но пък се знае, че Лили Иванова винаги силно си е харесвала тази песен, направена в стилистиката на туиста. А и април тя открай време е приемала за своя щастлив месец. Родена е на 24 април.

Сибир

„Априлска шега“ през 60-те години два пъти е била снимана на клипове. Единият е за БНТ. Но по-любопитно е второто заснемане, пуснато сега от примата. То е направено през 1968 г. в Новосибирск. Лили е поканена от „Сегодня вечером“ („Тази вечер“). Това е предаване на Първи канал на съветската телевизия. А Лили е приета като суперзвезда, която засенчва местните знаменитости. Цялата голяма северна страна е в краката й, всички й ръкопляскат, часове се редят на опашки да попаднат на неин концерт. Лили пее на български и предизвиква възторга на публиката. Поднасят й буквално тонове цветя. По нея има истинска истерия. Работи с оркестъра на Иван Пеев. Композиторът и аранжор е нейният втори съпруг от 1965 до 1972 г. В книгата си „Истината“ певицата споделя за Иван Пеев: „Той е единственият човек, когото съм обичала в живота си. Той е моята консерватория, учил ме е на много неща“.