0

М юзикълът „Мамма Миа!“ ще подобри собствения си рекорд от 110 представления на фестивала „Музи на водата“, научи „Телеграф“.

Директорът на операта акад. Пламен Карталов заяви пред „Телеграф“: „Музи на водата“ е нашият най-нов фестивал, организиран от Софийската опера с любезното домакинство на кмета на Панчарево и неговия екип.

Но заслугата е на собственика на имота Георги Спасов, където се изгради и трибуна за публиката, и сцена на понтон. Вагнеровият фестивал закриваме с „Летящият холандец“, с който се открива и езерният ни фестивал.

В програмата са още много балетни спектакли от репертоара ни, особено не пропускаме „Лебедово езеро“, а също и винаги очаквания мюзикъл „Мамма Миа!“, който ще надхвърли изиграните досега 110 представления“.

Справка сочи, че за езерния фестивал са предвидени 9 представления, всичките са следващия месец (9, 10, 11, 12, 13, 24, 25, 26 и 27 август), и ако те се осъществят, новият рекорд на „Мамма Миа!“ ще бъде 119.

Лебеди

Друга абсолютна емблема на „Музи на водата“ е „Лебедово езеро“ на Чайковски - спектакъл, който и да сте гледали точно край тези води, винаги е различен заради самото Панчаревско езеро. Единственото, което е постоянно, е магията на голямото изкуство. Новите представления на „Лебедово езеро“ в Панчарево са на 20, 21 и 22 юли.

Блестящата хореография на Петър Луканов за балета „Дон Кихот“ на Лудвиг Минкус ще бъде демонстрирана на езерната публиката на 3 и 4 август. На 18 и 20 август е вечната романтика „Сън в лятна нощ“ на Феликс Менделсон - може би най-силното произведение в жанра за всички времена или поне в топ три.

Неслучайно прочутият сватбен марш, на който се женат повечето двойки по света, е именно оттук.

На 19 август за първи път на Панчарево ще бъдат представени сюитата от Бизе-Шчедрин „Кармен“ и „Болеро“ от Морис Равел. И тук пак имаме една вечна любовна история. Шчедрин прави своите легендарни обработки по класиките на Бизе и Равел, за да блесне още по-силно неговата муза и съпруга – примабалерината, с която всички се сравняват, Мая Плисецкая.

Холандец

На 29 и 30 юли е романтичната опера „Летящият холандец" от Рихард Вагнер. С нея се закрива „Вагнер фестивал“, който върви в момента и влиза в езерния.

На 5 и 6 август е едно от представленията от типа „трябва да се види“ и то точно там, край езерото в Панчарево - „Кармина Бурана“ на Карл Орф. Постановката на Фреди Франдзути е смятана за една от най-добрите въобще и точно софийската опера й даде визия и звук.