0

И ма едно противоречие, в което живеем през последните години. Стараем се да сме “по-широко скроени”, да приемаме и уважаваме различията си. И със същата убеденост се вкопчваме в старите “етикети”, в рамките, в които обществото ни се е движело преди няколко десетилетия. Причините са много - от съпротивата към “новото”, през недоверието дали това, което се случва е “за добро”, до откровената агресия, с която се сблъскваме на много нива.

Трагичният случай с жестокото посегателство над младото момиче от Стара Загора постави на дневен ред спокойствието и сигурността, усещането за липса на справедливост, идеята, че моралните и писаните закони са в синхрон. 

И хората излязоха. Да протестират. Да пишат в социалните медии. Да се изказват в електронните. Чухме и специалистите. Психологът Младен Владимиров коментира по телевизията насилието над момичето по следния начин: ”Не избирайте такива с татуси, не избирайте такива, които работят в дискотека. Не избирайте такива с черни тениски и бели зъби. Не избирайте такива, които имат „Аз“ местоимение. Не избирайте такива приятели, които са в пробация. Избирайте нормалното“. 

Знаем, че “опаковката” често говори за интересите и манталитета на конкретния човек. Също и, че апелът да изберем нормалното е от загриженост, с идеята да предпазим себе си и близките си от посегателства. От лоши пътища. От посоки без съдържание и смисъл. Но видяхме и колко лесно сме склонни да заклеймяваме цели групи хора. Дали можем да говорим за събирателен образ? Проучване на Тренд преди една година сочи, че 21% от българите са съгласни с твърдението, че хората с татуировки са по-склонни към криминални прояви. А отношението към татуировките е със силна зависимост от възрастта - колкото по-възрастни са хората, толкова по-негативно реагират по темата. 23% от участниците в изследването посочват, че ако са работодатели, видими татуировки биха повлияли на решението им да наемат татуиран човек на работа. Също толкова от запитаните вярват, че хората с татуировки са по-склонни към злоупотреба с алкохол и наркотици. 63% не споделят това мнение. 

В същото време една голяма част от по-младите българи смята, че татуировките са част от индивидуалността и са красиво средство да изразиш себе си. И почти половината от хората на възраст между 18 и 29 години имат татуировки.

Милена, Кирил и Тодор от дългогодишното сутрешно шоу на радио “Витоша” поставят темата за предразсъдъците и татуировките в подкаста си “Тройка по никое време”. Техният гост Петя Евлогиева е татуист, художник и аниматор. Дали става дума за бунт, за рисково поведение, или за начин да изразим принадлежност? Гостенката разказва за музикалните фенове, за видовете татуировки, като начин за себеизразяване, за символите, но също и за това, как се променят реакциите на хората през годините: “Едно  време бяхме ужасно заклеймени, в продължение на една година не можехме да си намерим студио за татуировки. Много често разказвам за бабата, при която сме вече 12 години: “Ама те наркоманите и хляб си купуват, тъй че дали да дам студиото за магазин, пак може да идват. Вие сте симпатични хора, добри”. 

Дали това е разковничето, когато се опитваме да живеем без етикети, но с усещането за нормалност? Да разберем дали симпатичните хора са и добри? И до кога нормалното ще е в пробация? В този подкаст ще намерите много отговори. 

А усещането, че “повече не може така”, остава. Докато моралът и нормалните човешки ценности се върнат по цялата верига, при всеки от нас.