0

В арена на уникално за България състезание - „Биорали с магарешки каручки – Гурково“, се превърна местният стадион на 1 септември, когато е вторият ден от внушителното честване на половинвековния юбилей от обявяването на селището за град. 

Атракцията бе под патронажа на Тракийския университет – Стара Загора, а специален гост бе неотразимият Краси Радков. За гостите на магарешката надпревара ще има многобройни сюрпризи, примамки и томболи. „Ще свири и ромският духов оркестър „Карандила“, основан през 1994 година в сливенския квартал „Надежда“. „В стила му се смесват характерна за Балканите музика – главно от сватбарската традиция, и най-разнообразни елементи на джаза“, разкриха за „Телеграф“ организаторите. 5 дни ще продължат честванията.

Концерти

Три изложби в залата на Младежкия клуб бяха открити през първия ден. „Аз обичам Гурково“ е надсловът на конкурс за детски рисунки. Експонирани са фотографии на Ясен Цонев „50 снимки за 50 години Гурково“ и изложбата „Притчи“ на художника Веселин Куртев. Премиера на своята книга „Някой, някъде…“ ще направи младият автор Денис Николов. Денят завърши на централния площад „Войвода Генчо Къргов“ с празнична вечер с именити гурковци под надслов „На родна сцена“.

Тя започна с „Фермата: Изпитай силата си и спечели“ с Присияна, Георги, Кенан и Емилия и продължи с концерта „Пеем с обич за Гурково“ с участието на Стоян Петров, Лина Цанева, Адриан Павлов, Станислав Бояджиев и с гост-изпълнителите Дони, Messia и Георги Иванов. Първият празничен ден завърши с „Парти под звездите“ с диджей Иван Димов.

Филм

„Всички пътища водят до Гурково“ е озаглавен филм за юбилея на Ясен Цонев, който живее в Лондон, като своеобразно продължение на документалната лента отпреди 50 години, направена от неговия баща Иван Цонев, един от най-добрите оператори и режисьори в българското документално кино. Филмът ще бъде представен на 3 септември. Втори септември е за спортните фенове – ще има детска футболна среща и приятелския мач на футболисти ветерани под мотото „Мач на звездите“. На гурковския стадион ще пристигне отборът шампион на „Берое“ от 1986 година.

Цветя пред паметника на ген. Гурко и празничен водосвет за добруването на местните в храм „Св. Димитър“ ще бележат 4 септември, когато официално е юбилеят на града.