0

И звестният филмов продуцент Харви Уайнстийн отново е обвинен в сексуално насилие и побой, съобщава The Washington Post.

Поредната филмова звезда, която го праща на съд е актрисата Джулия Ормънд. Тя твърди, че е преживяла „психическа болка, страдание и тежък емоционален стрес“.

Звездата от „Сабрина“ е завела дело във Върховния съд в Ню Йорк не само срещу продуцента, но и срещу Disney и агенцията за таланти Creative Artist Agency (CAA), обвинявайки ги в небрежност.

Джулия търси и обезщетение, чиято сума не е известна, включително загубени заплати и доходи, „психическа болка, страдание и тежък емоционален стрес“.

Тя казва, че кариерата й е била „сериозно засегната“, тъй като агенцията й е загубила интерес към нея.

Актрисата твърди, че е изнасилена през 1995 г., когато се среща с Уайнстийн на бизнес вечеря.

Продуцентът постоянно сменял темата на разговор и настоявал да отидат в апартамента й, а Ормънд признава, че била в нетрезво състояние и се съгласила, защото „сама не можела да отвори отключи вратата“.

Джулия обвинява продуцента, че я е убедил да се занимават със сексуални действия, въпреки нейните многократни откази. Звездата не се спира до тук.

Тя обвинява Miramax и Disney, тъй като те продължават да работят с продуцента, въпреки неподходящото му поведение. „Сексуалното насилие над Ормънд е можело да бъде предотвратено, ако Miramax или Disney бяха наблюдавали правилно Уайнстийн и не му сътрудничеха, знаейки, че той представлява опасност за жените, които срещаше на работа“, се казва в съдебния иск.

Актрисата обвинява и агентите на които тя е съобщила за инцидента, че не са действали в неин интерес, а в защита на Уайнстийн. Не е известна сумата, за която тя търси обезщетение за преживяната психическа болка, страдание и тежък емоционален стрес.

Тя твърди, че кариерата й е била „сериозно засегната“, тъй като агенцията й е загубила интерес към нея. През декември 2022 г. съдът в Лос Анджелис призна Уайнстийн за виновен в изнасилване.

Уайнстийн е признат за виновен по три от седем обвинения, които включват изнасилване и сексуално посегателство срещу италиански модел през 2013 г. В същото време съдът не излезе с присъда по редица други обвинения, които се отнасят до още две от предполагаемите му жертви, включително съпругата на губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм, Дженифър Нюсъм.

Уайнстийн, който стана известен с филмите си „Английският пациент” (1996), „Влюбеният Шекспир” (1998) и „Град на греха” (2005), беше осъден от съда в Ню Йорк през 2020 г. на 23 години затвор на обвинения в сексуално насилие.

Той обаче беше признат за невинен в два случая на изнасилване, за които го очакваше доживотен затвор.

По-късно към присъдата му бяха добавени още 16 години лишаване от свобода за изнасилване.