0

К омпозиторът Любомир Дамянов се изненадал, че гърците знаят и припяват някои от неговите велики хитове.

Звучеше ми като нещо от рубриката „Невероятно, но факт“, защото гърците слушат ако не изключително, то предимно тяхната си музика. Затова много се изненадах от разказите на познати, на които вярвам, че гърци си пеят „Големият кораб“, заяви пред „Телеграф“ композиторът.

Отговор

Отговорът обаче бил лесен – оказало се, че въпросните гърци доста години са живели у нас и са израснали с песни на Дамянов като „Големият кораб минава“ в изпълнение на Силвия Кацарова, „Рали“ на Васил Найденов, „След лятото“ на LZ, „Ти ме повика“ на Лили Иванова, „Всичко е любов“ на Силвия Кацарова и Васил Найденов и др. А и тези песни са си доста шлагерни. „Музиката минава граници и това е поредното доказателство“, коментира композиторът. Той допълни: „Бяхме в Офринио, известен и като Тузла, на почивка, там е най-близкият гръцки плаж до Западна България. Разминахме се с големите наводнения. Винаги е приятно да чуеш своя песен, но никога не съм очаквал точно в Гърция хора да си пеят моята музика. Естествено, „Големият кораб“ никой не може да изпълни като Силвия Кацарова, но тук е важно желанието“.

Жури

Любомир Дамянов бе жури на фестивала за поп и рок музика „София пее 2023“, приключил миналата вечер. „Доскоро участвах с мои песни на фестивалите, сега обаче съм жури и минах от другата страна“, призна авторът на хитове. Връчи и наградата на тандема Илия Ангелов и Живко Колев за песента „Китарите още звънят“.

Той се готви на 26 септември да срещне поредния си рожден ден. Припомня, че преди време негови песни, които е писал през 80-те години, като „След лятото“ за LZ и „Рали“ за Васил Найденов изненадващо влезли в класации на Нова Зеландия и Австралия. Разбрал го, след като започнал да получава отчисления за авторски права. Иначе в момента казва, че за него е актуален последният му албум, където е събрал най-доброто от песните по текстове на Атанас Димов, изпълнени от Силвия Кацарова, Маргарита Хранова, „Трамвай №5”, Богдан Томов, Петя Буюклиева, „Спринт“ и др.